Het college van burgemeester en wethouders verkent de mogelijkheid voor een asielzoekerscentrum in Den Haag. Een commissie stedelijke initiatieven onderzoekt dit en komt in oktober met resultaten.

Dat schrijft burgemeester Jozias van Aartsen aan de raad. Hij is benaderd door de voorzitter van de raad van bestuur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De organisatie kampt met een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. De instroom stijgt, terwijl de uitstroom van asielzoekers vermindert. De eerste vijf maanden van dit jaar kwamen 436 asielzoekers meer het land in dan eruit gingen.

De commissie die nu de mogelijke komst van het asielzoekerscentrum naar Den Haag gaat bekijken is bedoeld voor het behandelen van aanvragen van mensen of instanties die zoeken naar een locatie of gebouw in de stad voor een initiatief. Dat kan ook zijn voor zaken die niet passen in een bestemmingplan, schrijft de burgemeester.

In Zuid-Holland zijn volgens de website van het Coa 1071 asielzoekers ondergebracht in de centra in Katwijk (284), Leiden (143), ‘s Gravendeel (364) en Rotterdam (280).