De gemeente Den Haag bezuinigt niet op de aanpak van krachtwijken. Ondanks dat het Rijk de geldkraan dichtdraait, gaat de gemeente door. De tweede fase krachtwijkenaanpak verwacht meer van bewoners en heeft speciale aandacht voor de Schilderswijk.
Wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) heeft geen goed woord over voor de bezuinigingen op de krachtwijken door de Rijksoverheid, ondanks eerdere beloften van tien jaar steun. “Waar wij niets bezuinigen heeft het Rijk er niets meer voor over. Dit is een contractbreuk die zijn weerga niet kent”. Ondanks alle bezuinigingen is Norder er trots op dat Den Haag als enige grote stad €0,- bezuinigt op de krachtwijken.
Nieuwe accenten
In de tweede fase is de Schilderswijk verheven tot apart onderwerp. “Waar je in de andere drie krachtwijken, Zuidwest, Rivierenbuurt/Spoorwijk en Transvaal vooruitgang ziet, blijft de Schilderswijk achter”. Norder wil kijken of hij met het Rijk hierover afspraken kan maken. Het Rijk biedt namelijk al hulp aan Rotterdam-Zuid, Norder wil hetzelfde voor de Schilderswijk.
Daarnaast blijven de oude pijlers: schoon, jongeren en onderwijs, aan het werk en de wijkeconomie in de tweede fase overeind. Maar wel met meer verantwoordelijkheid van bewoners, ondernemers en scholen. Scholen gaan de ‘snoeproutes’ schoonhouden, de wandelwegen van openbaar vervoer naar school waar veel snoepwikkels op straat belanden.
Meewerken
Van bewoners wordt ook meer gevraagd dan het meedenken in de eerste fase. Wie niet meewerkt aan hulp, het vinden van een baan, of aan het schoonhouden van de buurt loopt het risico op een sanctie, bijvoorbeeld korting op de uitkering. “Op de bank zitten is geen optie meer”. De wethouder start een experiment met 20 blokken in de vier wijken. Hij wil bewoners daar verantwoordelijk maken voor het schoonhouden van hun directe omgeving. Zij krijgen een rechtstreeks nummer naar een speciaal serviceteam waar zij bijvoorbeeld groot zwerfvuil als een matras rond ondergrondse containers kunnen melden. “En als zij weten wie die matras daar heeft neergelegd, mogen ze dat ook vertellen. De gemeente gaat erop af, ruimt de troep op en als bekend dan gaan we bij de dader langs om een boete te innen”.
15 Miljoen
Voor de tweede fase zijn de activiteiten van de afgelopen vier jaar tegen het licht gehouden. Daaruit bleek dat met het stoppen van projecten die weinig opleveren en restanten uit afgeronde projecten €15 miljoen vrij komt voor de tweede fase. Een deel hiervan komt uit afgeronde projecten die goedkoper konen, zoals de Paul Krugerlaan, of die niet werkten, zoals met meer communicatie bewoners betrokken krijgen bij hun wijk.
Prestatieafspraken
Norder en de woningcorporaties gaan ‘full swing’ door met de wijkenaanpak. Een deel daarvan is eerder opgenomen in nieuwe prestatieafspraken die deze week met corporaties zijn gesloten. Naast productieafspraken over aantallen woningen in goedkope en middensegment is extra ingezet op het verbeteren van de woonomgeving van huurders door bestrijding van woonoverlast, onderhoud van de woningen en het verduurzamen van de woningvoorraad. Daarnaast zijn maatregelen tegen scheefwonen, huisvesting voor arbeidsmigranten en het wonen voor kwetsbare groepen opgenomen.