David Rietveld, raadslid van GroenLinks in Den Haag en zijn collega Arno Bonte uit Rotterdam zijn de eersten met een digitaal burgerinitiatief. Zij pleiten voor een professioneel vuurwerk en verbod op particulier afsteken. Inmiddels zijn zij ruim over de helft van de benodigde 40.000 steunbetuigingen.

De magische grens van 20.000 werd al op maandag overschreden. De mogelijkheid tot een digitaal burgerinitiatief als alternatief voor de handtekeningen op papier, bestaat sinds dit jaar, dus 1 januari 2009. Meteen die dag is dit burgerinitiatief verschenen op www.petities.nl. Die kon het grote aantal bezoekers al snel niet meer aan. “Ik had wel verwacht dat het initiatief aan zou slaan, maar niet zo snel. Al meteen een dag nadat het burgerinitiatief op internet stond, lagen de servers plat”, schetst Rietveld. Hij heeft deze week ook de website www.mindervuurwerk.nl gelanceerd met meer informatie over het initiatief en antwoord op vragen.

Hij vindt de Nederlandse traditie van eigen vuurwerk doorgeschoten. “Vuurwerk is iets voor professionals. In landen om ons heen is er soms niet eens regelgeving. Daar steken mensen geen vuurwerk af, omdat ze het eng vinden of zien als geldverspilling en omdat ze al een show van de overheid krijgen”, schetst Rietveld. Vorig jaar deed peil.nl onderzoek naar de beleving van vuurwerk. Daaruit bleek dat 30 procent van de mensen zich onveilig voelt op straat daags voor de jaarwisseling. “In eerste instantie dachten wij vooral aan nadelige gevolgen voor milieu en het aantal gewonden. Ik dacht toen nog dat iedereen vuurwerk leuk vond, maar veel mensen zijn het gewoon zat”. Rietveld zelf steekt al enkele jaren geen vuurwerk meer af, maar vond het vroeger wel leuk om te doen. Nu vindt hij het geen feestje meer en is hij bang om een vuurpijl naar zijn hoofd te krijgen.

Indiening bij de Tweede Kamer van het eerste digitale burgerinitiatief staat gepland op 1 mei 2009. “Misschien kan dat wel naar voren, want het gaat hard met de reactie. Voor ons zit er nog wel werk aan vast, zo moeten we de reacties verifiëren, de mensen die eigenlijk tegen zijn en dubbele vermeldingen eruit halen. Daar heb ik me wel op verkeken. Het burgerinitiatief blijft wel open, dus mensen kunnen dan nog gewoon blijven reageren.”

Mogelijk kan de Tweede Kamer het initiatief dan nog dit jaar behandelen. Daarna moet het nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd, dus hoogstwaarschijnlijk wordt volgend jaar nog gewoon vuurwerk afgestoken in de Haagse straten. Als het aan Rietveld ligt wordt het daarna een professioneel afgestoken vuurwerk op Malieveld en Scheveningen. “Het hoeft niet op één locatie in de stad”. Het mooiste zou hij vinden als de steden elkaar gaan beconcurreren op het mooiste vuurwerk tijdens de jaarwisselingen. “Dan durven de mensen de straat weer op om naar het mooiste vuurwerk af te reizen”, verwacht het raadslid.