De VVD-wethouders in het college zijn tegen het verheffen van het gebouw van de Amerikaanse Ambassade tot monument. De rest van het college was voor. “Het was voor het eerst dat we over een besluit moesten stemmen”, zei wethouder Frits Huffnagel (Binnenstad).

Huffnagel was door de PvdA-raadslid Jos de Jong ter verantwoording geroepen vanwege uitspraken dat hij voor sloop was van het gebouw aan het Lange Voorhout. De Jong vroeg tijdens de raadsvergadering of Huffnagel het collegebesluit voor de monumentstatus nu actief gaat uitdragen.

De wethouder is dat niet van plan. “Ik was niet voor de monumentstatus en ben dat nog steeds niet. Een argument is dat de bouw al tot veel gedoe leidde. Het is niet voor het eerst dat we een fout uit het verleden zouden herstellen, dat hebben we ook bij de Zwarte Madonna gedaan”, aldus Huffnagel. Hij zei zich te verbazen over mensen die het een mooi gebouw vinden.

Volgens GroenLinks raadslid David Rietveld was er rond de besluitvorming in 1959 helemaal geen commotie over de bouw. Huffnagel zei dat dat wel in een boekje van de gemeente over het gebouw stond.

In de handelingen van de raadsvergaderingen staat de Amerikaanse Ambassade vanaf 1957 genoemd. In de Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Kolfschoten in de raadsvergadering van 4 januari 1960 dat er wel degelijk discussie over de bouw is geweest. Zijn letterlijke tekst: “De storm der discussie over de Amerikaanse ambassade, schepping van Breuer, heeft zich neergelegd”.

Rietveld erkent dat er wel discussie was. “Die nieuwjaarstoespraak bevestigt dat en er zijn een of twee raadsadressen en twee sets schriftelijke vragen over gesteld, maar echte commotie heb ik niet kunnen ontdekken”. Hij heeft al een plan ingediend voor behoud van de Amerikaanse ambassade en de vestiging van een stoelenmuseum in het gebouw. Rietveld weet nog niet wanneer de raad hier opnieuw over spreekt.