Het college van burgemeester en wethouders gaat ontvangers van wachtgeld niet vragen daarvan af te zien. Dat zei wethouder Frits Huffnagel (P&O)in antwoord op vragen van de PVV.

PVV-raadslid Arnoud van Doorn stelde in de raadsvergadering vragen over het wachtgeld. Vorige week werd bekend dat oud-wethouders flink gebruik maken van de wachtgeldregeling. Voormalig VVD-wethouder Louise Engering kreeg € 327.000 in vier jaar en huidig burgemeester van Delft Bas Verkerk krijgt als oud-wethouder van Den Haag een aanvulling van €1.500 per maand op zijn salaris.

De PVV vroeg het college een beroep te doen op de oud-wethouder Verkerk om af te zien van het wachtgeld op kosten van de Haagse belastingbetaler, zoals oud-burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft gedaan. Huffnagel wees erop dat de oud-wethouders daar recht op hebben. Hij gaat daarom niet vragen om af te zien van het wachtgeld.

Overigens merkte een VVD’er buiten de raadsvergadering op dat de beveiliging van de raadszaal vanwege de aanwezigheid van PVV-raadslid Geert Wilders duurder is dan het wachtgeld. Hij doelde daarmee op de detectiepoort met beveiligers bij de ingang van de raadszaal waar alle bezoekers aan de raadsvergadering doorheen moeten. Die beveiliging blijft, zolang Wilders deelneemt aan vergaderingen. Ook als hij, zoals afgelopen raadsvergadering, pas op het einde komt, vanwege bezigheden in de Tweede Kamer.