D66 in de Haagse gemeenteraad maakt zich zorgen over het Binnenhof Festival. Door de regeling voor culturele subsidies is nog maar de helft van het geld binnen. D66 heeft het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over de situatie.

Het Binnenhof Festival wordt jaarlijks rond eind augustus gehouden op het Binnenhof. Deze traditie is begonnen in 1998 toen Den Haag het 750 jarig bestaan vierde. Het festival is verdeeld over drie avonden met één avond van dans en ballet, één avond rond het Residentie Orkest en één avond met als thema intercultureel, met dans èn muziek. Oud-burgemeester Wim Deetman droeg het festival een warm hart toe, gezien de tekst die hij jaarlijks schreef in het voorwoord van het programmaboekje.

Het Haagse subsidiebeleid voor dergelijke evenementen is nu zo dat een deel van het geld uit de portefeuille cultuur komt. Dit geld, € 100.000,- is al toegezegd. Het resterende bedrag, € 90.000,- moet het Festival krijgen uit de pot evenementensubsidies, waarvoor andere voorwaarden gelden.  “Er is nu beleid, waarbij belangen conflicteren en dreigen te versnipperen”, reageert Marjolein de Jong, fractievoorzitter en cultuurwoordvoerder van D66. “Het Binnenhoffestival en andere aanvragers dreigen de dupe te worden van dit beleid. De impasse die hierdoor is ontstaan, betekent in ieder geval dat het voortbestaan van het festival onzeker wordt. Dat is volgens D66 een betreurenswaardige situatie voor een festival met een bijna 10-jarige traditie”, schrijft ze aan het college.

De tijd dringt voor het Binnenhof Festival, omdat de organisatie voor de planning en organisatie wil weten of het geld in zicht is. Vandaar dat De Jong het college vraagt wanneer daar duidelijkheid over komt en of het op deze manier splitsen van de subsidies wel wenselijk is. Het college zal binnen enkele weken antwoorden.