Hij houdt zich de komende tijd even afzijdig van de PVV en zal geen raadsvragen stellen en daarmee de griffie van de raad een rustige zomer gunnen. Huidig Kamerlid en PVV-raadslid Richard de Mos hoorde vorige week dat hij niet op de kandidatenlijst van de PVV voorkomt.

Hij is ontzettend teleurgesteld, zou even op weg naar Tsjechië voor een paar dagen bezinning maar zag op tegen het ‘pokkenend’ rijden, dus bleef thuis. Vorige week kreeg hij een telefoontje van Geert Wilders dat hij niet op de kandidatenlijst van de PVV voorkwam. “Het zal wel met mijn stijl te maken hebben, met een grap en de neiging tot samenwerking. Om iets te bereiken heb je immers meerderheden nodig”, zegt De Mos. Zijn teleurstelling is hij nu aan het verwerken. Daarbij hoort de vraag of hij zijn zetel in de raad blijft innemen voor de partij die hem liet vallen. “Daar wil ik deze zomer rustig over nadenken. Mijn periode in de Tweede Kamer zit ik gewoon uit, we komen tot de uitzwaaidag op 18 september nog een of twee keer bij elkaar, ik ga geen rare dingen doen”.

De Mos heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij tegen de aanbesteding van het openbaar vervoer was, maar naar eigen zeggen heeft dat geen rol gespeeld bij de beslissing van Wilders om hem geen plek op de kandidatenlijst te geven. “Ik heb mijn verlies moeten nemen, maar in een fractie is het geven en nemen en ik heb het partijstandpunt altijd verdedigd. Daar waren ze blij mee. Het heeft alles te maken met mijn vrije omgang met de media. Dat nekt mij”, zegt De Mos.

Als hij stopt in de raad, zal hij niet verder gaan als Groep De Mos. “Ik doe niet aan zetelroof. En een eigen partij overweeg ik nog. Ik ben een politiek dier, dus misschien doe ik in 2014 wel mee aan de verkiezingen, maar ik ga me niet direct zomaar ergens bij aansluiten”.

De fractievoorzitter van de PVV in de Haagse raad hoopt dat de afweging van De Mos ertoe leidt dat hij in de raad blijft. “Richard is een goed raadslid en ik heb hem er graag bij. Dat heb ik hem laten weten en verder doe ik over de inhoud van dat gesprek geen mededelingen”. Zelf is hij zo blij ‘als een hond met zeven pikkies’ met zijn vijftiende plek op de kandidatenlijst. “Dat is een oude uitdrukking van mijn opa en zo voelde het. Dat betekent dat ik mijn fractievoorzitterschap in de Eerste Kamer moet opgeven, maar het raadswerk blijf ik er gewoon naast doen. Mijn intentie is om nog heel lang, ook een volgende periode, in de raad te blijven”, aldus De Graaf.