De woonlasten in Den Haag zijn lager dan de andere grote gemeenten binnen Haaglanden. In Den Haag zijn de inwoners € 550,- kwijt en in Zoetermeer, Delft en het Westland respectievelijk €614,-, €665,- en €683,-.

De verlaging van de onroerendezaakbelasting (ozb) met tien procent van twee jaar geleden is één van de grootste oorzaken van de lagere lasten in de Hofstad. Hoewel de huizenprijzen de afgelopen twee jaar met zeven procent zijn gestegen, gaat de ozb niet evenveel omhoog. Dat maakte wethouder Jetta Klijnsma (Financiën) bekend. Het college heeft twee jaar geleden afgesproken dat de ozb met tien procent omlaag zou gaan en dat er niet op wordt verdiend. Dat betekent dat de inkomsten van 80 miljoen euro aan ozb voor woningen en bedrijfspanden gelijk blijven. Door de stijging van zeven procent in de huizenprijzen, wordt het ozb-tarief met dezelfde zeven procent verlaagd.

Landelijk gemiddelde

De gemiddelde prijsstijging van woningen ligt iets onder het landelijk gemiddelde. Dat was over de afgelopen twee jaar 7,7 procent. De waarde steeg het sterkst in Scheveningen, Regentessekwartier, Zeeheldenkwartier en Bezuidenhout (14 tot 17 procent). In Belgisch Park en bijvoorbeeld de Stationsbuurt stegen de prijzen tussen de 10 en 12 procent. De Vinexwijken, zoals Wateringse veld en Ypenburg  blijven achter bij de gemiddelde waardestijging, maar dat is volgens de wethouder logisch. “De wijken zijn daar nog niet af en als er dan toch de keuze is kopen mensen liever een nieuw dan een tweedehandshuis”, aldus de wethouder.

De directeur van de gemeentelijke belastingdienst, Aly van Berckel, wijst er wel op dat ook in de buurten een gemiddelde is genomen. Dat betekent dat er best een straat kan zijn waar de waarde juist meer is gestegen, of gedaald. De inwoners van wijken die onder de gemiddelde daling zitten, betalen door de gemiddelde stijging minder aan ozb dan de inwoners van de wijken waar de prijs meer is gestegen, voor allemaal geldt de een bewonerstarief van € 1,73 per € 2.500,- waarde. Dus wie een huis heeft van € 250.000,- betaalt dit jaar €173,- aan ozb.

De rioolbelasting stijgt dit jaar met acht procent, maar dat komt vooral door achterstallig onderhoud. Het college heeft afgesproken dat daar werk van wordt gemaakt. Het eigenarentarief komt op €109,81 per jaar per zaak en het gebruikerstarief op € 164,95 per jaar per 500 kubieke meter, de eerste 500 zijn vrij. De afvalstoffenheffing wordt net als vorige jaren kostendekkend gehouden, dat betekent voor het tarief dat een eenpersoonshuishouding €21,96 betaalt, een tweepersoonshuishouding € 23,85 en een huishouding met drie of meer mensen € 25,75.

Volgende week vallen de aanslagen van de gemeentelijke belastingdienst op de mat.

Meer toeristen naar Den Haag

Den Haag ontvangt meer toeristen en daardoor meer toeristenbelasting. De afgelopen twee jaar steeg die van 3,9 naar 4,7 miljoen euro. De Hofstad houdt daardoor de komende jaren structureel €350.000 over aan het stijgende aantal toeristen in de stad.

Dat heeft wethouder Jetta Klijnsma (Financiën) bekendgemaakt. Vooral de duurdere hotels waren populair. Zij wijdt de stijging vooral aan de stijgende economische groei. “Als het goed gaat, zijn mensen eerder geneigd tot een citytrip”, aldus Klijnsma.

De structurele opbrengst van € 350.000 is daardoor wel afhankelijk van de economie. Als het wat minder gaat, kan dat bedrag weer dalen.