De gemeenteraad wil dat aan het gebouw Stichthage, bij Nieuw Babylon aan het Koningin Julianaplein hangende tuinen komen. Wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) zal het met gebouweigenaar Nederlandse Spoorwegen (NS) bespreken. Die wacht de plannen af.

Norder deed zijn toezegging tijdens de raadsvergadering over de herinrichting van het plein. De NS heeft laten weten dat ze open staan voor het idee. “Wij wachten de plannen af. De motie van GroenLinks kwam niet met een concreet voorstel. De wethouder moet nu met een plan komen. Wij wachten op zijn idee”, aldus een woordvoerder van de NS. De eigenaar van het pand schiet het idee dus niet bij voorbaat af, maar vindt dat het initiatief nu bij Norder ligt. De woordvoerder vindt het daarom nog te vroeg om het te hebben over eventuele kosten en de verdeling daarvan.

Het plein is toe aan een herinrichting omdat de bouw van een ontwerp van Rem Koolhaas niet doorgaat. Norder blies deze zomer het project af, omdat ontwikkelaar Eurocommerce geen financiele garanties wilde geven voor het project, ook wel het M-gebouw genoemd. Vanwege de economische crisis ligt een nieuw project niet voor de hand en daarom moet er een andere tijdelijke inrichting voor het Koningin Julianaplein komen. De raad is akkoord met het voorstel van Norder voor een klinkerbestrating met verhoogde grascirkels. Op de randen daarvan kunnen voorbijgangers ook zitten. Een motie van GroenLinks en andere partijen zorgt ervoor dat er ook een onbewaakte fietsstalling van 500 plekken op het plein komt.

Norder wilde geen heel groen plein, omdat dat platgelopen zou worden door de forensen en niet handig is voor de fietsers. Vandaar dat voor de klinkerbestrating is gekozen. De verhoogde grascirkels geven de looproutes aan op het plein.

Een motie van de PVV voor het terugkeren van de taxistandplaats op het Koningin Julianaplein, haalde het niet. De taxistandplaats is verlegd naar de Rijnstraat. Volgens Smit is de verplaatsing in overleg met de branche geschied. Bovendien komt de hoofdingang van het station straks aan de Rijnstraat.

Eind januari moet de tijdelijke herinrichting klaar zijn. De kosten bedragen een half miljoen euro. Hoe lang deze herinrichting blijft? “Dat hangt ervan af hoe de markt zich ontwikkelt”, aldus Norder, al gaat hij ervan uit dat de M er niet meer komt. Wel wil het college kijken of er dan ruimte is voor een nieuw bouwproject.