Kamervoorzitter Khadija Arib heeft in de Tweede Kamer de dertien lijsttrekkers ontvangen en die hebben unaniem besloten dat Edith Schippers (VVD) verkenner wordt. Sinds 2010 ligt het initiatief voor de formatie niet meer bij de koning, maar bij de Tweede Kamer. Arib heeft hem wel geïnformeerd, hoe wilde zij niet zeggen.

Nieuw in de Tweede Kamer is Thierry Baudet. Hij kwam wat onwennig aan met een tas in zijn hand. Hij had het liefst een zakenkabinet gezien met Pieter Omtzigt van het CDA als verkenner. Tunahan Kuzu was er als lijsttrekker van Denk. Ook hij leek wat onwennig, terwijl hij de afgelopen periode eerst voor de PvdA en later voor zijn eigen groep in de Tweede Kamer zat.

Arib ontving de dertien lijsttrekkers die op basis van de voorlopige verkiezingsuitslag in de Tweede Kamer komen met hun partij. Onder hen ook premier Rutte die nog niet de voorzittershamer wilde overnemen van Halbe Zijlstra tijdens de eerste fractievergadering van de VVD na het grote verlies van gisteren. Omdat ze wel de grootste zijn gebleven ligt het initiatief bij de liberalen en gaat Schippers de verkennende gesprekken voeren.

De komende week ontvangt zij alle lijsttrekkers om hun visie te horen op de vorming van het komend kabinet. Arib hoopt dat zij volgende week donderdag haar rapport af heeft, zodat de nieuwe Tweede Kamer er diezelfde dag nog over kan praten. Zelf noemt ze die tijdspanne krap