De eerste dag van het nieuwe schooljaar was voor Onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven het moment om de één aanmeldleeftijd voor kinderen nog eens onder de aandacht te brengen. Dit gebeurde in basisschool Het Volle Leven waar de ouders van Jack en Jodi eerst een privérondleiding kregen van directeur Margreeth Alta.

Zowel Jack als Jodi worden in oktober 2013 één jaar. Dat betekent dat zij als eerste een brief krijgen over de nieuwe regeling in Den Haag waarbij ouders hun kind kunnen aanmelden als het een jaar is.

Alle ouders met kinderen die de volgende maand een jaar worden krijgen deze brief thuis waarin staat dat ze hun kind kunnen aanmelden op de basisschool. Zij kunnen dat doen tot en met de eerstvolgende 30 september. Drie weken later horen ze van hun voorkeursschool of hun kind is aangenomen. Zo niet, dan kunnen ze hun kind aanmelden bij een andere basisschool. Daar komen ze dan wel achteraan de lijst, net zoals dat nu gaat. “Dat is zoals het nu ook gaat. Voor ons betekent deze nieuwe regeling dat we minder gaten in de wachtlijst krijgen, want ja, ook hier is een wachtlijst”, aldus Alta.

Veel vragen

Zij beantwoordt geduldig de vragen van de ouders van Jack en Jodi. De vader van Jack had nog niet eerder gehoord van de nieuwe aanmeldregeling, zijn vrouw wel. Maar allebei hebben ze nog de prangende vraag wat er gebeurt als ze na 30 september volgend jaar gaan verhuizen. Als ze dan kiezen voor een andere school,  komen ze net als voorheen onderaan de lijst.

Op scholenwijzer.nl kunnen de ouders zich al oriënteren op de scholen en op het toelatingsbeleid dat voor elke school anders is. Vanaf volgend jaar kunnen ze daar ook zien hoeveel ruimte de school nog heeft voor nieuwe aanmeldingen.

Vrijblijvend

Overigens is het gebruiken van het ene aanmeldpunt vrijblijvend en geen garantie op inschrijving op de school met voorkeur. Twee scholen doen niet mee aan de regeling: schoolvereniging Wolters in Benoordenhout en Montessorischool Waalsdorp.  De afspraken gelden ook niet voor het speciaal onderwijs, internationaal onderwijs of kinderen die voor 1 oktober 2012 geboren zijn. Als die zijn toegelaten tot een basisschool, hebben ze de garantie van een plek.