Bijna een half jaar na de oorspronkelijke planning ging deze week de eerste ondergrondse restafvalcontainer de grond in een krachtwijk. Dassenrade had voor Den Haag Zuid-West de eer.

Wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, leefbaarheid) knipte samen met gemeentesecretaris Annet Bertram van het krachtwijkenteam het lintje door. Daarna bediende Baldewsingh het apparaat om de container te laten zakken. Een ballon kwam onder de rand terecht en knapte kapot bij de laatste beweging. De wethouder riep ‘Yes’. Daarna dumpte hij het eerste afvalzakje in de container.

Baldewsingh noemt de opening van deze container een mooi moment voor de krachtwijkenaanpak en voor Den Haag Schoon. Waarom duurde het zo lang? “Voor de zomer was geen goede tijd. We wilden geen zomerstop en alles in één keer achter elkaar plaatsen”, zegt de wethouder. Deze container is de eerste van 2.400 ondergrondse restafvalbakken op 1.000 plekken. “Zuid-West is het eerst aan de beurt, daarna komen ze in de andere krachtwijken. De eerste maanden gaan we hier de situatie goed in de gaten houden, zodat er geen afval om de containers blijft liggen. Als er een zakje staat, proberen we de eigenaar te achterhalen. Die krijgt dan een boete. We hopen dat het uiteindelijk hier schoner wordt”, aldus Baldewsingh.

Voor de plaatsing van de ondergrondse afvalbakken heeft de gemeente €30 miljoen uitgetrokken. De plaatsing in de krachtwijken duurt ongeveer twee jaar. Daarna komen mogelijk vergelijkbare containers in de rest van Den Haag.

Sceptisch
De bewoners van Zuid-West zijn nog sceptisch over deze oplossing tegen het zwerfavfal in hun buurt. Zij waren ook bij de opening aanwezig. Een oudere man riep of ze ook allemaal een bezem krijgen. De wethouder: “In elk huishouden is al wel een bezem aanwezig”. Toen de wethouder aangaf dat het college veel doet om de stad schoon te houden, maar dat de mensen zelf ervoor zorgen dat de straat vies is, klonk gemor van de bewoners. De sfeer is er eentje van eerst zien en dan geloven. Allemaal liepen ze mee naar buiten voor de officiële handeling.

Naast de extra rondes langs de nieuwe containers tegen zwerfafval volgt op 18 november een grote parade met spuit- en veegwagens om de straten in Zuid-West schoon te maken. Het schoon maken en houden van deze wijk en de andere krachtwijken die binnenkort volgen, is onderdeel van de krachtwijkenaanpak van het college van burgemeester en wethouders.

Minister
Baldewsingh greep de opening aan om over de hoofden van de bewoners nog even minister Eberhard van der Laan (PvdA, Wonen, Wijken en Integratie) aan te spreken. Die heeft zich onlangs negatief uitgelaten over de vorderingen van gemeenten bij de aanpak van de krachtwijken en bij inburgering. “Hoezo gaat het niet goed met de krachtwijken? Van inburgering tot deze containers, het zet zoden aan de dijk. We moeten zorgen dat we elke keer, stap voor stap, het verschil maken”.