Identificatie is verplicht en stemmen kan overal tijdens de Europese verkiezingen op 4 juni. Dat betekent wel dat de gemeente Den Haag €100.000,-  extra moet spenderen aan het versturen van de stempassen met toelichting in een gesloten enveloppe.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de Haagse gemeenteraad. De extra kosten zijn het gevolg van het verlengen van de Experimentenwet Kiezen op Afstand. Er gaan wel wat dingen veranderen ten opzichte van de vorige verkiezingen. Zo wordt identificatie verplicht en krijgen de stempassen echtheidskenmerken. De stempassen worden persoonlijk verstuurd in een dichte enveloppe, waarvoor extra verzendkosten moeten worden betaald. Deze maatregelen moeten stemfraude tegengaan. Verder zal voor het aanvragen van een vervangende stempas nu een uniforme termijn gelden en wel tot en met de tweede dag voor de verkiezingen, in dit geval uiterlijk 2 juni 2009. Voor de kiezer wordt het iets gemakkelijker, want die kan in elk willekeurig stembureau stemmen en hoeft dus geen rekening meer te houden met gemeentegrenzen.

De definitieve wetswijziging om te stemmen in een stembureau naar keuze is nog niet af, maar staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken wil wel dat de kiezers overal kunnen stemmen. Vandaar dat zij heeft besloten tot verlenging van de Experimentenwet.

De gemeenteraad moet volgens de Experimentenwet Kiezen op Afstand nog wel goedkeuring verlenen.