Wethouder Henk Kool (PvdA, Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie) heeft deze week tien werkgevers en één van hun gesubsidieerde werknemers op een ontbijt getrakteerd. Hij prees het gezelschap om hun doorzettingsvermogen.

“Voor de werknemers is het ook lastig. Het is net als sporten moeilijk om vanaf nul te beginnen”, zei Kool. Josella de Graaf, personeels- en trainingsmanager bij het Carlton Beach Hotel heeft vijf gesubsidieerde krachten aan het werk. Af en toe is het volgens De Graaf wel een puzzel, omdat de huidige recessie de bezetting van het hotel onvoorspelbaar maakt. Vandaag is Bibi meegekomen. De geboren Surinaamse is drie jaar in Nederland, maar had nooit gewerkt. Toen ze op zoek ging naar een baan, kwam ze meteen bij het Carlton terecht”. Ik werk daar als kamermeisje en vind het leuk werk, vooral de ontmoetingen met de gasten”, zegt ze.

Proef

Anders is het voor Khatri Chhetri. Hij komt uit Nepal en zocht al anderhalf jaar naar werk. Zijn werkgever, Philip van de Wetering van eetgelegenheid Boosty, vult aan dat Khatri wel af en toe in een keuken heeft gewerkt, maar nooit vast. Van de Wetering is zeer te spreken over de begeleiding vanuit het werkgeverservicepunt. “We zien dit nu als proef. Hij begon bij de afwas en af en toe in de keuken. Hij werkt hier vijf maanden en het gaat goed. Hij is erg gemotiveerd”. Mocht er ruimte zijn, dan neemt Boosty zeker nog een gesubsidieerde werknemer aan en mag Khetri definitief naar de keuken. Khatri werkt daar ook het liefst. Hij heeft een coach die hem begeleidt. Die wijst de werkgever er regelmatig op dat hij Nederlands moet praten tegen de werknemer, die zelf vooral Engels spreekt.

“We zien te vaak dat werknemers in een gesubsidieerde baan te weinig begeleiding krijgen en daardoor buiten de boot vallen. Wij willen dat deze werknemers zich ontwikkelen tot zelfstandige krachten en dan uit de bijstand kunnen”, zegt Steven Baak, manager van het werkgeverservicepunt. Bij het ontbijt waren ook mensen van buiten de horeca, zoals totaalklusbedrijf Van Lochem en fietsverhuurbedrijf DuNord. “Wij hebben juist geen last van de recessie. Iedereen wil op de fiets. Ik heb laatst ook al iemand afgeleverd aan de maatschappij. Ab met een moeilijke achternaam heeft zes jaar bij ons gewerkt”, zegt de trotse directeur Van der Zijden.

Begrip

Kool heeft via deze gesubsidieerde banen al 4500 mensen aan het werk geholpen, waarvan er al 3500 naar een gewone baan zijn doorgestroomd. Vorige maand is de uitstroom uit de bijstand gestopt en zijn er veertien mensen juist weer bijgekomen. “Het is nu een lastige tijd, want er vallen ook ontslagen. Werkgevers willen nou eenmaal de beste krachten en geven dan de voorkeur aan ervaren krachten”, stelt de wethouder. Hij heeft daar wel begrip voor, maar hoopt ook dat hij de lastig te plaatsen mensen die al lang in de bijstand zitten nog aan een baan kan helpen.

“We vragen soms al een tegenprestatie voor investeringen. Soms eisen we bij een aanbesteding dat vijf procent van het werk door mensen met een uitkering wordt gedaan. We kijken of we dat kunnen uitbreiden. Ik vind het een taak van de lokale overheid om naar die mensen aan de onderkant te kijken”.