Deze week viert Den Haag dat de 500.000ste inwoner is geboren. Groen-gele muisjes, klokgelui, saluutschoten en een hand voor de halfmiljoenste inwoner, ouders en grootouders van de burgemeester. Maar niet iedereen vindt het een feestje waard en hoe zeker is het aantal inwoners?

Het aantal inwoners is niet helemaal duidelijk. “Wij gebruiken de gegevens van de gemeentelijke basisadministratie en daaruit maken we op dat we donderdag op de 500.000ste inwoner zitten. Het is onmogelijk een nauwkeurig antwoord te geven op hoe veel ongeregistreerde Hagenaars er zijn. Juist omdat deze mensen niet geregistreerd zijn”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Niet alle inwoners staan ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Dat zijn illegalen, maar bijvoorbeeld ook expats. Die zijn niet verplicht zich in te schrijven. De gemeente is ook trots dat er afgelopen jaar 5000 en komende maanden 800 studenten bij komen.

Eigen dynamiek

“Volgens mij is het discutabel en weet niemand het inwonertal zeker. Er zijn ook mensen die vertrekken of overlijden. De stad heeft een eigen dynamiek en daar heeft de overheid geen vat op”, reageert Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij. Hij stelde kritische raadsvragen over de campagne. “Het handje van de burgemeester is prima, maar een opgeklopte campagne is misplaatst, zeker nu de keerzijde van groei zichtbaar is in de economische en de klimaatcrisis. Dat we met te weinig inwoners terugzakken in artikel 12 (onder curatele stelling van het Rijk, zoals in jaren 80, EK) is onzin, dat lag aan verkeerd financieel beleid en niet aan vertrekkende middeninkomens”, aldus Wijsmuller.

GroenLinksraadslid David Rietveld, onlangs vader geworden van een tweede zoon, vindt dat niet te zuur gedaan moet worden over het feestje. “Volgens mij zijn er meer inwoners. Maar vanwege ieders fascinatie met ronde getallen is een feestje niet zo gek, al moet het in deze tijden niet te uitbundig”. Nicolien van Vroonhoven, fractievoorzitter van het CDA verwacht haar vijfde kind in oktober. “Dit feest is een goede gelegenheid om te laten zien dat de stad groeit. De 500.000ste zal wel zorgvuldig uitgekozen zijn”. Ze verwachtte niet dat Merle, de pasgeboren dochter van CDA-wethouder Karsten Klein ooit de halfmiljoenste inwoner had kunnen worden. “Dat was leuk geweest, maar die hadden ze er toch niet uitgepikt”.