Den Haag is als eerste gemeente lid van Company Pride Platform voor homorechten. Naar aanleiding van vragen van VVD-raadslid Arjen Lakerveld heeft de gemeente nu een eigen netwerk van homoseksuele ambtenaren. “Ik ben erg trots dat simpele vraag van mij nu leidt tot iets moois”, aldus Lakerveld.

Nederland is koploper in Europa bij de acceptatie van homoseksuelen, toch heeft 30% van de homoseksuelen moeite om uit de kast te komen op het werk. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. “Toen ik hoorde over het Company Pride Platform was ik meteen enthousiast en heb ik het college gevraagd als werkgever hier iets aan te doen. Het mooie is dat het uit de werknemers zelf komt. Zij vormen een netwerk en maken homoseksualiteit op de werkvloer zichtbaar en bespreekbaar”. Binnen twee maanden waren er al 80 aanmeldingen voor het netwerk binnen de gemeente. “Er was dus behoefte aan. De afgelopen 20 tot 30 jaar hebben we veel bereikt, maar het is nog steeds niet vanzelfsprekend om op maandagochtend aan je collega’s te vertellen wat je met je vriend of vriendin hebt gedaan in het weekend”.

Moeite

Lakerveld zelf had daar bij zijn eerste baan ook moeite mee om uit de kast te komen. “Dat heeft wel een paar maanden geduurd. De tijd van bang zijn voor je leidinggevende is gelukkig wel voorbij, maar toch is dit een onderwerp dat lastig blijft. En als je niet jezelf kunt zijn, kun je ook niet het beste halen uit jezelf op het werk”. Hoeveel homoseksuelen bij de gemeente werken is onbekend, maar gemiddeld is het 10%.
Dat homohaat nog bestaat, ondervond Lakerveld afgelopen weekend aan den lijve. “Een groep van zes dronken blanke spierbundels sprak mij en een groep vrienden en vriendinnen aan en er was meteen een scheldpartij. Eentje haalde uit naar mijn vriend, maar dat was gelukkig mis. We zijn weggelopen, maar zij bleven schelden”. Lakerveld gaat heeft aangifte gedaan. “Dat is erg belangrijk om het probleem zichtbaar te maken. Binnenkort behandelen we de emancipatienota in de gemeenteraad en daar staan wel goede dingen in, zoals meer alertheid van de politie op homohaat, meer voorlichting op scholen en het aanspreken van etnische groepen op het feit dat iedereen in Nederland gelijk is”.