De gemeente Den Haag is tevreden over het begin van het Verkeerscirculatieplan (VCP). In de eerste dagen zijn twee pollers omver gereden en verschillende borden bijgeplaatst en aangepast. De gemeente prijst in deze beginfase vooral het werk van de verkeersregelaars.

“Zij zijn toch de informatieverstrekkers namens ons”, zegt de woordvoerder van verkeerswethouder Peter Smit. “Al met al is het nu wennen voor iedereen en wij verwachten geen wonderen. We zijn erg tevreden over de manier waarop de verkeersregelaars hun werk doen”.

De verkeersregelaars hebben de afgelopen dagen veel werk verzet, maar ook veel klachten over zich heen gekregen. De twee pollers zijn allebei beschadigd, omdat automobilisten niet wilden luisteren naar de uitleg van de verkeersregelaars. Op het Spui reed de automobilist ondanks de waarschuwing van de verkeersregelaar achter een busje aan en stuitte op de opkomende poller. Op de Kalvermarkt reed een automobilist tegen de nog omhoogstaande poller aan nadat hij hoorde dat hij niet kon doorrijden.

Op straat lopen volgens de gemeente 35 informanten en twaalf speciale verkeersregelaars rond. Zij hebben wel met enige agressie te maken gehad, vooral op de Paviljoensgracht. Dat is volgens de woordvoerder nergens uit de hand gelopen. Geruchten van de ME die verkeersregelaars verving, noemt zij een broodje aapverhaal. “Het is wel zo dat de politie op enkele punten extra surveilleert. Zij zijn vanaf het begin betrokken bij het VCP en houden de zaak nu ook in de gaten”. De Verkeersregelaars blijven in ieder geval tot 5 december op de punten waar de verkeerssituatie is veranderd. Daarna kijkt de gemeente of ze weg kunnen.

Klachten

Klachten komen van HTM-bestuurders die met bus en trams niet verder kunnen door de verkeerschaos in de binnenstad. “De eerste dag werkten niet alle kastjes in de bus om de pollers omlaag te doen. Dat hebben we snel ondervangen en in alle bussen pasjes gelegd om de pollers te openen. Zij hebben dus nu twee mogelijkheden”, aldus de woordvoerder. Zij erkent dat ook opstoppingen ontstonden omdat automobilisten onverwacht op pollers stuitten en zo de weg versperden. “Dat hebben we nu opgelost met het plaatsen van extra borden”.

De verkeersborden die er stonden bleken ook niet altijd duidelijk. “Wij zijn er nu achter dat niet iedereen weet wat Centrumring betekent, als is het een begrip onder de ambtenaren hier. Die tekst hebben we veranderd in doorgaand verkeer met een duidelijke richtingaanwijzing eronder”.

Hulpdiensten

Volgens de zegsvrouw hebben de hulpdiensten geen last van het VCP en de chaos van de eerste dagen. “We hebben dagelijks contact met de GGD. Ook bij hun ambulances waren er problemen met de kastjes en ook daar zijn pasjes geregeld. Zij melden niets over langere aanrijdtijden door het VCP”. Toch moest een ambulance zaterdagavond met loeiende sirenes flink op de rem en stapvoets langs een klaphek voor de tram om door de binnenstad te komen. “Dat is een uitzondering. Over het algemeen komen zij langs de pollers en niet langs de hekken”.

Het VCP wordt over een jaar geëvalueerd. Dat is geen reden om te wachten met de herinrichting van het Spui en de Grote Markt. “In januari starten we met Spui, Hofweg en de halte voor Asta. In het voorjaar volgen de Kalvermarkt en de Lutherse Burgwal. De Grote Markt en de Grote Marktstraat volgen later volgend jaar, die werkzaamheden willen we combineren. We hebben nog geen startdatum hiervoor”.