Den Haag heeft nooit geprobeerd krampachtig scholen te mengen. Dat zegt wethouder Ingrid van Engelshoven (D66, onderwijs) in reactie op een interview met minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs. Zij zei maandag in de Volkskrant dat zij zich niet meer verzet tegen het ontstaan van witte en zwarte scholen.

In de hoofdlijnenbrief integratiebeleid 2011-2014 van het college staat dat het college initiatieven van ouders wil ondersteunen die zich willen inzetten voor een gemengde schoolpopulatie. Dat geldt echter alleen in gemengde wijken. Van Engelshoven: “Den Haag kent relatief veel ‘zwarte’ en ‘witte’ wijken, en daarmee ook ‘zwarte’ en ‘witte’ scholen. De school heeft meestal de kleur van de wijk. We hebben in deze wijken nooit krampachtig geprobeerd te mengen. Postcode-beleid en dergelijke; wij zijn er wars van. Ieder kind heeft recht op goed onderwijs”.

In de praktijk kiezen ouders volgens de wethouder nog steeds voor de basisschool om de hoek. In de gemengde wijken Kortenbos, Bezuidenhout en Regentesse- en Valkenboskwartier is wel een witte vlucht van hoger opgeleiden. “Ons antwoord daarop is informeren en niet forceren. Het blijkt dat ouders kiezen voor een school buiten de eigen wijk zonder dat ze de scholen in de buurt hebben bezocht”.

Om de school in de eigen wijk te promoten organiseert de gemeente een bustour door de buurt. “De scholen zetten de deur wagenwijd open. In november kwamen daar 70 ouders op af. En we zien dat ouders het stokje overnemen. Vaders en moeders gaan lobbyen bij andere ouders voor de school in de eigen wijk. Maar alleen als zij ervan overtuigd zijn dat die school voldoende kwaliteit heeft. De stap over de drempel moeten ouders en kinderen uiteindelijk zélf maken”, aldus de wethouder.

Daarnaast zijn er scholen die zelf regelen dat hun leerlingen ook in aanraking komen met leerlingen uit andere wijken. “Wij maken de wereld van onze kinderen groter met bijvoorbeeld een projectweek met leerlingen van het Daltoncollege. Daar hebben zij net zoveel belang bij. Ik denk niet dat Daltonleerlingen niet zelf naar de Hoefkade komen, behalve voor deze projecten”, zegt Kars Veling, rector van het Johan de Wittcollege in de Schilderswijk. Hij vindt het loslaten van het streven naar gemengde scholen getuigen van realiteitszin. “Ouders en kinderen laten zich niet sturen. We moeten af van de krampachtigheid . Het gaat om de kwaliteit van de school, niet om de samenstelling”.