Benoordenhout krijgt de primeur, inwoners mogen daar als eerste aangeven of zij glasvezel willen. Als dertig procent van de wijkbewoners interesse toont, legt Reggefiber in de hele wijk glasvezel aan. Daarna volgt de rest van Den Haag als het aan het bedrijf en ICT-wethouder Rabin Baldewsingh ligt.

“De wijkbewoners uit Benoordenhout kunnen zich tussen 4 februari en 20 mei aanmelden en als dan de dertig procent binnen is, gaan we in de hele wijk glasvezel aanleggen. De straat ligt hooguit een dag open”, zegt Bart Verhoeks, salesmanager Zuid-West bij Reggefiber. Daarna komt een installateur op afspraak bij de mensen thuis om een kastje in de meterkast te plaatsen die verbonden is aan het netwerk en dan is de aansluiting compleet. De kosten per huishouden hangt af van de provider. Ziggo doet nog niet mee, maar KPN, grootaandeelhouder van Reggefiber, bijvoorbeeld wel. “Gemiddeld komen de kosten op €45,- afhankelijk van provider en het gekozen pakket”, zegt Verhoeks. De planning voor de andere wijken ligt al klaar, omdat een bepaalde volgorde nodig is voor de aanleg door de hele stad. Logistiek was Benoordenhout daarom een handig vertrekpunt. Naar verwachting heeft de wijk eind volgend jaar snel internet.

Met het supersnelle internet kan een film in twee minuten worden gedownload, maar er zijn andere voordelen. Bijvoorbeeld voor beeldbellen, of het sneller doorgeven van beelden van beveiligingscamera’s. Het bedrijf investeert € 200 miljoen  in het glasvezelnetwerk. De gemeente heeft de komende vijf jaar €1 miljoen gereserveerd voor de kosten van vergunningen en ondersteuning bij bouwwerkzaamheden en in communicatie. “Ik zie het als investering in de toekomst. Ik ben blij met dit initiatief na jaren van praten. De dienstverlening vanuit de gemeente kan daardoor sneller en Den Haag wordt aantrekkelijker als vestigingsplaats voor particulieren, bedrijven en internationale instellingen. Als wethouder P&O voer ik nu Het Nieuwe Werken in met flexibele werkplekken en met glasvezel ben je sneller verbonden aan elkaar. Het is ook beter voor de veiligheid, camera’s kunnen sneller betere beelden doorgeven”, aldus Baldewsingh. Hij verwacht dat er in de hele stad genoeg belangstelling is voor glasvezel. “Mijn wens is dat heel Den Haag verglaast, liefst zo snel mogelijk”. De promotie ervan om zoveel mogelijk inwoners over de streep te trekken, ziet hij in eerste instantie als een taak van Reggefiber. “Maar waar we kunnen, helpen we”. Momenteel heeft de Wateringse Binnentuinen al glasvezel en liggen en zijn de politiebureaus aangesloten op glasvezel.

Voor meer informatie: www.eindelijkglasvezel.nl