GroenLinks begrijpt niet waarom de PvdA kiest voor een ruk naar rechts in de coalitievorming. Dat zegt fractievoorzitter Heleen Weening van GroenLinks. Ook snapt ze niet waarom D66 het beoogd college met PvdA, VVD en CDA, de partijen die nu onderhandelen over een coalitieakkoord, vernieuwend vindt. “Die partijen regeren hier al sinds tijden”.

Heleen Weening is duidelijk teleurgesteld in de PvdA.  Zij wijt het buitenspel staan van haar partij voor een komend college vooral aan PvdA-onderhandelaar Marnix Norder. “Dat hij aan het begin al zei dat het oude college gewoon door kon met D66 erbij, heeft ons geen goed gedaan”. De GroenLinkser houdt haar hart vast voor de uitkomst van de coalitieonderhandelingen. “Sociale kwesties staan onder druk.  Informateur Boele Staal heeft in zijn verslag een aantal punten genoemd waar met GroenLinks een ruk naar links te maken was. Dat ze daar niet voor hebben gekozen, is een verlies van de partij”. Voorbeelden wil ze ook wel noemen. “Het is nu 10 zetels van de PvdA  tegen 16 van de andere drie partijen in de komende coalitie. Dan is het niet meer mogelijk 30 procent sociale woningbouw vast te houden. Met ons was de verhouding tussen links en rechts 13-13 geweest”. Dan heeft de PvdA in haar ogen meer kans de linkse standpunten overeind te houden, zoals het behoud van 30 procent sociale woningbouw.

Weening begrijpt daarom de keuze van de PvdA voor het CDA boven GroenLinks nog steeds niet. De PvdA heeft wel aangegeven het te betreuren dat GroenLinks geen partij was in het advies van informateur Boele Staal voor een nieuwe coalitie. “Lekker treurig zijn, daar koop je niets voor. Ze laten GroenLinks gewoon los en daarmee het sociaal beleid. Het zegt iets over de PvdA dat ze voor rechts kiezen”.  Zou de keuze iets te maken hebben met de 30.000 stemmers op de rechtse PVV? “Dat zijn meer stemmers dan die op GroenLinks, maar duidelijk minder dan het aantal mensen dat voor de PvdA koos. In de raad zijn toch 21 progressieve zetels”, aldus Weening.

Zij verwacht van D66 dat deze partij de duurzaamheid en de tolerantie in de stad bewaken. “Al vind ik die partij ook als het gaat over burgerschap een lastige. Straks krijg je weer repressie en dat verdient deze stad met 140 nationaliteiten niet. Op dat punt heeft Rabin (Baldewsingh, PvdA, verantwoordelijk wethouder, red.) juist hele goede zaken gedaan. De PvdA raakt kleurloos in het komende rechtse college. Wij noemen het al een rechts college met een rood randje”.