GroenLinks is bezorgd om de sluiting van zes bibliotheken in Den Haag. De partij is bang voor de gevolgen voor ouderen en kwetsbare groepen en werkt aan een zwartboek. D66 die in de verkiezingen als hard punt geen bezuinigingen op bibliotheken had, steunt de sluiting van zes bibliotheken.

Wethouder Ingrid van Engelshoven (D66, Onderwijs en Dienstverlening) presenteerde vorige week haar Nieuw spreidingsplan voor Haagse bibliotheken. GroenLinks liet bij de begrotingsbehandeling al blijken niets te zien in bezuinigingen bij de bibliotheken en blijft daarbij. “Bovendien hebben de bibliotheken meerdere functies, ook op punten die het college belangrijk vindt, zoals eenzaamheidsbestrijding. In Den Haag zijn 6000 ouderen eenzaam. Zij gingen naar de bibliotheek om mensen te ontmoeten en dat valt voor een aantal weg. Een verzorgingstehuis waar boeken zijn of een bibliotheekbus in de buurt is dan toch anders”, zegt GroenLinksfractievoorzitter Heleen Weening.

In Spoorwijk is de aanpak van laaggeletterdheid belangrijk. “De drempel is hoger als de bezoekers verder moeten reizen. Deze belangrijke functies moeten we serieus nemen. Vandaar dat we een zwartboek ‘De bieb moet blijven’ maken”, aldus Weening. Daarin wil de partij van de bezoekers weten wat ze gaan verliezen door de sluiting van de bibliotheek. Voor de ingang van te sluiten filialen deelt een actieteam boekleggers uit met het standpunt van GroenLinks tegen sluiting. Reacties worden ter plekke gevraagd en mensen kunnen hun reactie mailen. Over enkele weken biedt GroenLinks de verzamelde reacties aan aan de wethouder.

D66

D66 had ook liever gezien dat er helemaal niet werd bezuinigd op de bibliotheken, maar staat achter het plan. “Het stond ook niet in ons verkiezingsprogramma, maar het zijn andere tijden en de bezuiniging staat in het coalitieakkoord”, zegt D66-raadslid Kim Waanders. Ïk vind wel dat de wethouder op een slimme manier invulling geeft aan de bezuinigingen. Bereikbaarheid en kwaliteit staat voor ons voorop. Ik ga nog wel vragen of de openingstijden verder kunnen worden verruimd”, vervolgt Waanders. Coalitiegenoot, PvdA-raadslid Lobke Zandstra ging deze week kijken in de bibliotheek in de Schilderswijk. “Daar waren kinderen druk bezig met hun huiswerk. Wij vinden het belangrijk dat de goede voorzieningen blijven, maar dat kan ook met bibliotheekfaciliteiten in een verzorgingstehuis of brede buurtschool”, aldus Zandstra. De kinderen zouden hun huiswerk ook kunnen maken in het nabijgelegen buurthuis de Mussen eventueel. “Maar ik moet het voorstel van de wethouder nog goed lezen, dus ik heb nog geen eindoordeel”, aldus Zandstra.

Vragen

De SP vindt het onkies dat de wethouder het plan presenteerde en het personeel informeerde voordat de raad over het plan heeft gesproken en gaat haar in de raadsvergadering vragen daarover stellen. “Ze had de raad ook eerst varianten kunnen voorleggen. Dan hadden we mee kunnen denken. Wij vinden dat ze dit eerst met ons had moeten bespreken”, zegt SP-raadslid Bart van Kent. “Wat er nu ligt vind ik een waardeloos voorstel. Eerst wilde ze de openingstijden verruimen en nu sluit ze zes filialen. De bibliotheek is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen en het is de best bezochte culturele instelling van Den Haag”.

Francien van Bohemen van de Vereniging van Openbare Bibliotheken had eerder in deze krant al voorspeld dat de bezuinigingen op de Haagse bibliotheken tot sluiting van vijf tot zeven filialen. “Heel naar dat ik gelijk krijg, maar een realistische observatie is dat de overheid moet bezuinigen en dat de bibliotheken daar niet aan ontkomen. Het blijft jammer dat het op deze manier moet en ik verwacht dat op een goede manier wordt omgegaan met de veertig mensen die moeten wijken als gevolg van de sluiting”.