Richard de Mos wil nog minstens vijf jaar in de Haagse raad blijven. Hij kondigde deze week zijn tienpuntenplan aan en presenteerde alvast twee kandidaten voor Groep de Mos: oud-CDA-raadslid Wil Vonk en voormalig lijsttrekker van Trots op Nederland Arnoud Bakhuizen.

Ex-PVV’er De Mos is nog op zoek naar andere kandidaten en er zullen ook verrassende namen tussen zitten, zei hij. Makelaar Bakhuizen zal zich voor de partij inzetten voor woningbouw en tegen erfpacht, bijvoorbeeld. Voormalig LPF-raadslid Willem van der Velden zet zich ook in voor de partij en wordt wijkvertegenwoordiger in Benoordenhout. Andere drijvende krachten zijn ondernemers Eugene de la Croix en John van Zweden. De laatste zal als lijstduwer op de fungeren. Van der Velden en De La Croix ambieren geen plek op de lijst.

Uiteindelijk zullen de leden na de raadsverkiezingen van19 maart 2014 een nieuwe naam voor de partij mogen kiezen. Dat betekent dat de partij Groep De Mos, mits ze genoeg stemmen krijgen, tot 2018 die naam houdt. “De nieuwe naam komt er met een slash achter. Ik heb de potentiële kandidaten gevraagd of ze daar een probleem mee hadden, maar dat hebben ze niet”.

Chauvinisme

De Mos hoopt dat veel bekende en onbekende inwoners van Den Haag die zich bij de partij aansluiten. Zijn partij wil hun chauvinisme aanspreken. Kandidaat Vonk: “Ik wil er zijn voor alle inwoners van Den Haag. Ik mis een echte volkspartij in de raad die ook luistert naar kritiek. Dat miste ik bij het CDA. Richard moest me er wel van overtuigen dat hij zijn PVV-veren had afgeschud en dat is hem gelukt. Hij heeft gelukkig geen moskeenachtmerries”.

Door de aderen van De Mos stroomt groen-geel bloed. Hij wil met zijn team minstens vijf zetels halen. Hij wil de komende tijd het verkiezingsprogramma uitwerken met hulp uit de stad en gaat op zoek naar geschikte kandidaten. Voor de PVV was hij in 2010 ook verantwoordelijk voor de selectie van de Haagse kandidaatraadsleden. “Ik heb daar zeker van geleerd en ga dingen anders doen. Het scheelt al dat ik geen partij boven me heb staan. Soms was ik als raadslid ergens voor, maar was de partij tegen. Dat heb ik nu niet meer”.

Samenwerken

De Mos wil graag samenwerken met andere partijen in de raad. “We zijn geen Tegenpartij, zeg ik als fan van Koot en Bie en we komen op voor de vrije jongens. Wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid, zoals de PVV dat doet. Wij willen constructief onderhandelen met iedere partij, dus eventueel ook met de PVV. Voor ons staan Den Haag en Scheveningen centraal, vandaar ons logo, groen en geel met een blauw golfje erdoor”, aldus de lijsttrekker.

De partij heeft ook aandacht voor groen. “Ik ben voor de bomen op de Laan van Meerdervoort, schone stranden en schone parken, maar tegen klimaatwaanzin. Want als we dat konden reguleren zou ik het hele jaar voor zonnig en 28 graden zijn op Scheveningen”, verklaart hij. De beoogd woordvoerder op dit punt, één van de verrassende namen, volgens De Mos, moet nog even geheim blijven.

Tienpuntenplan De Mos:

  1. Den Haag Schoon, Veilig en Leefbaar.
  2. Ondernemen in Den Haag moet een feest zijn.
  3. Haagse financiën op orde – lastenverlichting voor de burger.
  4. Goede zorg; Den Haag een paradijs voor ouderen.
  5. Betere bereikbaarheid van Den Haag en Scheveningen.
  6. Den Haag bruist; toeristenhoofdstad van Nederland.
  7. Den Haag Sportstad aan Zee.
  8. Scheveningen; een badplaats met grandeur en traditie.
  9. Goed onderwijs; de Haagse jeugd heeft de toekomst.
  10. Directe betrokkenheid van de burger middels referendum.