Fractievoorzitter Ingrid Gyömörei is de lijsttrekker van de Haagse SP voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Direct achter haar staan twee nieuwe gezichten, jonge SP’ers die de afgelopen raadsperiode naar Den Haag zijn verhuisd. Bart van Kent en Daniël de Wit.

Hiek van Driel staat op de vierde plek en kon haar teleurstelling amper verbergen. “We hebben gekozen voor een mix tussen oud en nieuw”, zegt afdelingsvoorzitter Wouter Groot Koerkamp. Van Kent was raadslid in Eindhoven en De Wit was actief in Rotterdam. “Hij is goed in het grondwerk, het mobiliseren van mensen die willen opkomen voor hun recht”, zegt Groot Koerkamp over de nummer drie op de lijst. Hij geeft toe dat Van Driel daar ook goed in is, net als de andere zittende raadsleden die nog lager staan.

“We gaan voor een verdubbeling in de raad en met acht zetels komen zij allemaal terug met vier nieuwe leden”, redeneert Groot Koerkamp. Lijstduwer is Sjaak Bral. Hij verstoot SP-Kamerlid Krista van Velzen daarmee van de dertigste plek. Zij staat nu op 29. “Krista is een bekende SP’er, Sjaak een Bekende Nederlander. Ik ben erg blij dat hij op die plek wil staan”, zegt de afdelingsvoorzitter.

‘Fantastische vrouw’

De keuze voor Gyömörei als lijsttrekker wijt hij aan het feit dat zij een ‘fantastische vrouw’ is. “Ze kent de stad, ze kent veel mensen en veel mensen kennen haar”. Hij denkt dat zij daarmee de geschikte kandidaat is om de SP groter te maken in Den Haag. Bang voor de PVV zijn ze niet bij de SP. “Ze hebben nog geen lijst en nog geen programma, de PVV is daarmee een nog legere huls in Den Haag dan de partij in de Tweede Kamer is. Zij doen aan symptoombestrijding, wij pakken de problemen aan, zoals meer betaalbare woningen en meer politie op straat”. De PvdA hanteert dezelfde argumenten. “Maar het grote verschil is dat zij het er vooral over hebben. Wij gaan naar de mensen toe”, aldus Groot Koerkamp.

De Haagse afdeling van de SP stelt op 29 november de definitieve kandidatenlijst vast.