Alle negentien Haagse bibliotheken blijven volgend jaar open. Dat zegt wethouder Ingrid van Engelshoven (D66, Onderwijs, Dienstverlening). De Vereniging Openbare Bibliotheken is bang voor een kaalslag in de Hofstad.

Van Engelshoven moet volgens het collegeakkoord € 2 miljoen bezuinigen op de bibliotheken. Zij komt begin van het komend jaar met een voorstel om dat te bereiken. “We zitten met huur, personeel en exploitatie. Daar kunnen we niet onderuit, dus volgend jaar blijft de huidige situatie gehandhaafd”.

De wethouder wil voor de bezuiniging gaan kijken of bibliotheken misschien kunnen worden ondergebracht bij scholen, welzijnsinstellingen of verzorgingstehuizen. Ook kan het zijn dat een deel van de gebouwen waar de bibliotheken nu in zitten voor andere doeleinden gebruikt gaan worden. “Je ontkomt er niet in om zaken anders te gaan regelen”.

Onlangs opende zij nog een nieuwe bibliotheek in de Fahrenheitstraat. “Dat is vlakbij een bestaande bibliotheek, maar we hebben niet voor niets vernieuwd. Ik kan me voorstellen dat mensen dat gek vinden, maar je moet goed kijken naar het verzorgingsgebied en die verschillen voor de twee filialen”, aldus de wethouder. Hoeveel bibliotheken in Den Haag mogelijk de deuren moeten sluiten, kan ze nog niet zeggen. “Ik vind het belangrijk dat voor iedereen een bieb beschikbaar blijft binnen een redelijke afstand”, aldus van Engelshoven. De wethouder wil voor het bekendmaken van haar plannen alle bibliotheken bezoeken om zelf polshoogte te nemen van de situatie.

Zorgen

Francien van Bohemen van de Vereniging Openbare Bibliotheken maakt zich zorgen en vreest het verdwijnen van een derde tot een kwart van de Haagse bibliotheken. Zij rekent op de sluiting van vijf tot zeven bibliotheken in Den Haag en zegt dat de Openbare Bibliotheek Den Haag dat heeft berekend. “Er dreigt een enorme kaalslag in de bibliotheken, ook in Den Haag”. Dat de wethouder combinaties gaat bekijken met andere voorzieningen, vindt Van Bohemen wel een goed idee. “Het hangt van de bevolkingssamenstelling van een wijk af welke combinatie je moet maken. Wij vinden maatwerk hiervoor belangrijk”. Volgens haar zijn er al voorbeelden van gemeenten en bibliotheken die rekening houden met het maken van slimme combinaties in het vestigingsbeleid, zoals vooral dicht bij scholen zitten, aangezien veel jeugd lid is. “Wij hopen op vestigingen waar meer publieksvoorzieningen zijn, zodat mensen gemakkelijk even binnenlopen”. De terugkeer van de biebbus ziet Van Bohemen niet zitten. “Dat is misschien wel goedkoper, maar die staat maar een half uurtje. Als je dan niet toevallig in de buurt bent, heb je pech. Dan liever een vast gebouw, waar mensen langer terechtkunnen om een boek te lenen”.

Samenwerkingsopties

Charles Noordam, directeur van de Openbare Bibliotheek Den Haag, ontkent dat er bekend is hoeveel Haagse bibliotheken hun deuren moeten sluiten. “Ik weet niet hoe de Vereniging aan dat getal komt. Het is duidelijk dat de gemeente €2 miljoen moet bezuinigen op de bibliotheken, maar hoe dat moet, zijn we nu aan het bekijken. Daarbij horen mogelijke samenwerkingsopties. Een eventuele verplaatsing, bijvoorbeeld naar een school, is geen sluiting. Je kunt dus in theorie wel berekenen hoeveel je moet sluiten om dat bedrag te bezuinigen, maar het kan in de praktijk nog best anders uitpakken”. Meer kan Noordam niet zeggen tot de plannen van het college komend voorjaar duidelijk zijn.