De PvdA in de Haagse gemeenteraad wil na de verkiezingen van volgend jaar maart niet zomaar deelnemen aan een coalitie met de PVV. De fractie weet zich hierin gesteund door partijvoorzitter Martini.  Fractievoorzitter Bas Sepers vindt dat de PVV verwerpelijke standpunten heeft en wil die bestrijden tijdens debatten.

De PVV van Wilders wil meedoen aan de raadsverkiezingen in Den Haag. Op dit moment is niet bekend wie de lijsttrekker wordt. Er is ook nog geen verkiezingsprogramma.

De positie van de PVV tijdens de raadsverkiezingen is vorige week actueel geworden nadat in het landelijke CDA een heftige discussie begon over het al dan niet uitsluiten van de PVV bij een eventuele coalitie. De landelijk voorzitter van het CDA Van Heeswijk wil de partij niet uitsluiten bij coalitievorming. Dit kwam hem op hoon van onder meer partijideoloog Anton Zijderveld te staan. Die besloot uiteindelijk zijn lidmaatschap van het CDA op te zeggen. Ook oud-premier Van Agt laakte de opstelling van Van Heeswijk.

Uit onderzoek van het EO-radioprogramma ‘Dit is de dag’, bleek dat een derde van de lokale CDA’ers de PVV op voorhand wil uitsluiten. De fractievoorzitter van het CDA in de Haagse raad, Karsten Klein, wil niet zo ver gaan: “Ik sluit niemand op voorhand uit. Veel hangt af van het programma, maar een democratische partij moet je niet uitsluiten”.
De VVD en SP delen zijn mening en zijn niet voor het bij voorbaat uitsluiten van de PVV bij eventuele coalitiebesprekingen. Ingrid Gyömörei, fractievoorzitter van de SP: “Daar gaan de kiezers over en dan moeten we eerst praten. Ik ben niet bang voor de komst van de PVV. Als ze komen, komen ze fors, dat hebben we gezien bij Leefbaar Den Haag. Ze nemen een deel van het electoraat, ik beschouw dat als een gegeven”. Anne Mulder, fractievoorzitter van de VVD: “Ik sluit nooit iemand uit. Eerst wil ik het programma zien, dan de kandidaten en het aantal kiezers. Dat is de juiste volgorde. Eerst de inhoud, dan de personen en of ze verantwoordelijkheid kunnen dragen en dan het aantal stemmen. Maar dat geldt ook voor de VVD zelf. Wij moeten ook eerst zien dat we genoeg kiezers trekken om mee te mogen praten over een volgende coalitie”.
Heleen Weening, fractievoorzitter van GroenLinks, de kleinste partij in de huidige coalitie: “Dat idee ligt ver weg. GroenLinks en de PVV zijn uitersten van het spectrum. De tegenstellingen zullen duidelijker worden als de PVV meedoet. Daar heb ik wel zin in, dat is goed voor het debat”.
Fritsma zelf wil niemand uitsluiten. Hij hoopt op acht tot tien zetels, als de partij het heel goed doet. “Alleen de Islam Democraten lijkt me op grond van de standpunten niet te verenigen in een coalitie met ons. Verder moeten onze standpunten nog vorm krijgen en als die helder zijn, kun je afvinken wat de overeenkomsten en verschillen zijn met andere partijen”. VVD’er Mulder heeft eerder al eens gezegd de PVV rauw te lusten. Fritsma ziet dat als teken van angst en laat het allemaal op zich af komen. “Wij hebben geen boodschap aan wat andere partijen vinden”, zegt hij. Het uitsluiten van een mogelijke coalitie, noemt hij een zwaktebod. “Mensen stemmen niet voor niets op ons. Die kun je niet zomaar opzij zetten”.