De €10 miljoen die de gemeente Den Haag bij het failliete Icesave had staan komt nog niet terug. Minister Jan Kees de Jager van Financiën kondigde afgelopen week aan dat een akkoord was bereikt over tegoeden. De deal betreft alleen tegoeden van particulieren.

De gemeente ziet dus nog niets terug van haar geld dat was gestald bij de IJslandse bank. De reden daarvoor is dat er nog een rechtszaak loopt tegen de IJslandse staat. Deze is aangespannen door andere schuldeisers van Landsbanki en Icesave die vinden dat zij eerder hun geld moeten krijgen en dat decentrale overheden geen preferent zijn in deze zaak. Zij willen dus niet dat de overheden een speciale status krijgen.

“Het kan nog zeker een jaar duren, maar mogelijk langer”, zegt de woordvoerder van Financiënwethouder Sander Dekker. “Dat gaat nog door tot hoger beroep”. Het gemeentebestuur houdt volgens de woordvoerder hoop ooit iets van hun geld terug te zien. “We hebben het niet meer in de boeken staan, dat zou stom zijn want je kunt geen geld uitgeven als het er niet is. Maar we blijven erin geloven”.