Politie, justitie en de gemeente hebben de afgelopen tijd twee criminele netwerken zien ontstaan van jeugdbendes. De ene bestaat uit zes criminele jeugdgroepen rond bureau De Heemstraat, de ander uit twee rond de Berensteinlaan.

In zijn nieuwjaarstoespraak zei korpschef Henk van Essen al dat de jeugdgroepen zich steeds meer hergroeperen. Daarom vinden de partijen dat een crimineel netwerk meer recht doet aan de feitelijke situatie. Afgelopen jaar zijn 244 aanhoudingen verricht onder jongeren die deel uitmaakten van een jeugdbende.

In het jaar 2011 onderscheidden zich in Den Haag 23 hinderlijke,15 overlastgevende en 6 criminele groepen en dus twee criminele (jeugd)netwerken. Een jaar eerder waren er 14 hinderlijke, 27 overlastgevende en 9 criminele groepen.

Het blijkt dat leden uit de netwerken elkaar ontmoeten rond de Zevensprong, het kruispunt waar De La Reyweg, Apeldoornselaan, Paul Krugerlaan, Beeklaan, Regentesselaan, Loosduinseweg-en kade samenkomen. Afgelopen jaar is daar drie keer een grote actie geweest waarbij is gecontroleerd op fraude, criminele activiteiten en naleving van de vergunningsvoorschriften. De acties hebben tot dusver geleid tot zes aanhoudingen, zeven bestuurlijke maatregelen en 25 schriftelijke waarschuwingen. Daarnaast inventariseerde de politie wie daar aanwezig was en kwam er zo achter dat daar leden uit jeugdbendes van over de hele stad bij zaten, aldus een woordvoerder van politie Haaglanden.

“Kijkend naar daders is het college vooral bezorgd over de ontwikkeling binnen criminele jeugdgroepen. Te veel ‘nieuwe veelplegers’ zien misdaad als de makkelijkste manier om aan de kost te komen en moeten hard worden aangepakt. Maar we weten wat werkt en we blijven de effectief gebleken instrumenten inzetten. Daarbij blijven we de aanpak steeds aanpassen aan de omstandigheden en verbeteren waar mogelijk”, schrijft het college in een deze week verschenen rapportage van gemeente, politie en justitie.