Sietse Fritsma ontkende het begin mei nog glashard in deze krant. Toch gaat hij de lijst voor de PVV trekken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Hij blijft ook lid van de Tweede Kamer. “Hij doet het erbij”, volgens PVV-voorman Wilders.

Wilders zei dat deze week bekend bij het televisieprogramma Het Elfde Uur. Hij zei daarin dat Fritsma een geschikte kandidaat is die ‘Jeltje van Nieuwenhoven van het politbureau van de PvdA rauw lust’. Volgens Wilders heeft hij nu een kandidatenlijst met twintig personen voor de raadsverkiezingen in Den Haag, aangevoerd door Fritsma.

Fritsma ontkende in mei nog glashard dat hij of één van de andere Kamerleden lijsttrekker zouden worden. De PVV-kandidaten komen elke zaterdag bijeen zijn in de Tweede Kamer. Zij krijgen les in politiek en debatteren en schrijven het verkiezingsprogramma. Eerder gonsde het rond de PVV dat de lijsttrekker een bekende Nederlander zou zijn. Maar Fritsma kan nog steeds de drukke stad door zonder een blik van herkenning, zo bleek in de drukke Keizerstraat tijdens vlaggetjesdag. Fritsma stak met zijn lengte boven iedereen uit, maar werd niet aangesproken.

Geen LPF-toestanden

De keuze voor Fritsma uit de eigen gelederen moet waarschijnlijk LPF-toestanden voorkomen. De twee kennen elkaar sinds de zomer van 2005. Zeker nadat een loslippige Ruud Sablerolle als lid van de PVV na uitspraken in deze krant opzij werd geschoven nadat NOVA geruchten bracht over extreemrechtse banden van deze man. De keuze voor Fritsma die het erbij gaat doen, zoals Wilders zegt, lijkt vooral ook eentje van de controle houden. Wilders kan zo grip houden op de lokale beslommeringen aan de andere zijde van het Binnenhof. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij vooral voor de landelijke en provinciale verkiezingen gaat. De laatste omdat de mensen in de provincie de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen.

De PVV wil vooral de boel opschudden in de Haagse raad en zit er niet om vrienden te maken. De grootste opponent volgens de ter discussie staande peilingen van TNS-NIPO is ook van Friese afkomst.

Fritsma

Sietse Rindert Fritsma (37) is geboren in Franeker en werkte voor zijn Kamerlidmaatschap bij de IND. De geboren Fries studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Groningen en woont al een aantal jaren in Den Haag. Hij zette de verstoring van een lampionnenoptocht in Den Haag in 2008 op de agenda van de Tweede Kamer en diende eerder met Wilders een initiatiefwetsvoorstel voor een verbod op boerka’s in de openbare ruimte in.

Einde aan Chinatown

Fritsma wil overlast harder aanpakken en de veroorzakers harder straffen. “Een crimineel met verblijfsvergunning of dubbel paspoort moet het land uit en als die minderjarig is, moeten de ouders mee. Verder willen we dat de straten maar voor de helft uit allochtonen gaan bestaan. Wij zijn voor spreiding en het inkomen zou daarbij als maatstaf kunnen dienen”, zei Fritsma eerder in deze krant. Dat betekent volgens hem ook een einde aan Chinatown.

Fritsma erkende toen ook dat er allochtonen zijn die het wel goed doen. “De Chinezen en Hindostanen, bijvoorbeeld. Die mensen zitten al bij onze aanhang, zij hebben ook last van de Marokkaanse straatterreur”, zei Fritsma. Overigens vindt hij ook dat autochtonen of expats die rotzooi trappen harder worden aangepakt.