Kandidaten voor de lijst van de Partij voor de Vrijheid willen niet praten. Zij moeten vragen doorgeleiden naar de persvoorlichting van de PVV in de Tweede Kamer.

Dat blijkt uit gesprekken met enkele potentiële kandidaten voor de lijst van de partij van Geert Wilders. Deze week werd bekend dat de PVV alleen in Almere en Den Haag meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010 vanwege het gebrek aan goede partijvertegenwoordigers elders. De partij heeft volgens Ruud Sablerolle, coördinator Den Haag en omstreken voor de PVV, 50 tot 100 geschikte kandidaten voor de Haagse lijst.

De selectie van de kandidaten loopt nog en de definitieve lijst wordt begin volgend jaar verwacht. Een lijsttrekker is er volgens Sablerolle ook al. Dat wordt een bekende Hagenaar, maar een naam mag hij nog niet noemen. Wel bevestigt hij, net als PVV-Kamerlid Richard de Mos eerder in Den Haag Centraal dat deze functie niet vervuld zal worden door Fritsma of Geert Wilders.

Het verkiezingsprogramma van de PVV krijgt al vorm. Hiervoor komen de kandidaten verschillende zaterdagen bij elkaar om over de invulling te praten. Geruchten over een mager programma van tien punten ontkent hij. “De laatste keer dat ik keek, was het heel wat papier. Ik sluit niet uit dat we het samenvatten in tien punten, maar het is zeker meer dan dat”. Een typisch Haags punt is volgens Sablerolle dat misstanden in de Assoennah moskee worden aangepakt. “Die moet geen subsidie meer krijgen en op termijn gewoon dicht”. Fritsma sprak eerder in deze krant van het ontmantelen van Chinatown, omdat niet meer dan de helft van elke straat mag bestaan uit allochtonen. “Dat punt ken ik niet, ik heb het programma niet uit mijn hoofd geleerd en kan niet alles weten”, aldus Sablerolle.

LPF

Sablerolle was tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen actief voor de LPF. De raadsfractie veranderde vorig jaar de naam in Groep van der Velden. Sablerolle heeft de partij en het raadswerk niet meer gevolgd, maar zich aangesloten bij de PVV ‘omdat Geert Wilders zaken op een heldere wijze verwoordt’. Het zwijgen van de kandidaten en de rol van de Tweede-Kamerfractie hierin vindt hij logisch. “We moeten uitkijken voor LPF-achtige toestanden. Het levert ook risico’s op voor die mensen. Ik had een poster van Wilders voor mijn raam hangen, maar moest die snel verwijderen”. Werd Sablerolle bedreigd? “Soort van”, is het enige antwoord. Bovendien is er angst dat de verledens van de kandidaten worden doorgelicht. “Dan kunnen ze beter in de raad zitten, want dan hebben ze recht op politiebescherming. Ik verwacht wel dat het zover komt”.

Overigens ontkent Sablerolle dat er een bevel is om de mond te houden, of dat er een zwijgplicht is. “Het is gewoon verstandig om het nu zo te doen”.Aspiraties om raadslid te worden, heeft hij zelf niet. “Ik voel me als coördinator op mijn gemak, dat kan ik goed”, aldus Sablerolle. Een concreet zetelaantal waarmee de PVV in de Haagse Raad zal debuteren, noemt hij niet. “Het zal ongeveer een uitslag zijn zoals bij de Europese Verkiezingen”, schat hij in. Toen was de PVV de grootste.

Overigens laat Sablerolle er geen misverstanden over bestaan dat de pijlen van de PVV vooral gericht zijn op de Provinciale en Tweede Kamerverkiezingen. “Het gaat om de landelijke macht en via de Provinciale Verkiezingen stem je indirect op de Eerste Kamer”.

Reacties

De partijen in de gemeenteraad hebben al eerder gereageerd op de komst van de PVV. De PvdA wil vanwege ‘verwerpelijke standpunten’ niet zomaar met de partij in een coalitie. De VVD liet weten de leden rauw te lusten. GroenLinks ziet de partij als het andere uiterste van het spectrum, de SP laat het woord aan de kiezer en de Haagse CDA-fractie sluit een samenwerking  met de PVV niet uit.

De Tweede Kamerfractie van de PVV is ook om een reactie gevraagd, maar die heeft niet gereageerd.