In het voormalig asielzoekerscentrum aan de Juno straat in de Binckhorst komen kluswoningen. De aanstaande kopers kunnen zelf het aantal vierkante meters kiezen en betalen hiervoor een gunstige nog nader vast te stellen prijs.

Dat heeft wethouder Peter Smit (VVD, Binckhorst) bekendgemaakt. De kluswoningen varieren grofweg van 50 m2 tot 100 m2 en er kunnen ook ateliers en kantoren al dan niet aan huis worden gerealiseerd. “Ik denk dat het straks erg leuk wonen wordt voor relatief weinig geld, dichtbij het centrum, de uitvalswegen en aan het water”, aldus de wethouder. De particulieren kunnen zelf het aantal vierkante meters en daarmee de grootte en de indeling van hun huis bepalen. “Het is bedoeld voor mensen die zelf hun huis willen ontwerpen, er zijn wel en paar regels, bijvoorbeeld over het uiterlijk en de omvang van de balkons, je wilt niet dat ze het licht van de benedenburen wegnemen met een ontwerp, of dat je dertig verschillend gevormde balkons hebt”, zegt Smit.

In de loop van volgend jaar komen de kluswoningen op de markt en de wethouder verwacht net als de vorige keer dat er kluswoningen beschikbaar kwamen weer mensen met slaapzakken voor het stadhuis. Hij denkt dat de woningen voor iedereen kunnen zijn, alleen niet voor snobs. “De toekomstige bewoners moeten bereid zijn zelf hun ontwerp en droomhuis te maken in een onorthodoxe omgeving. Dat kunnen ook senioren zijn die van hun pensioen genieten, of bijvoorbeeld roeiers, want de woning ligt naast de roeivereniging, of mensen die werken of willen werken in de Binckhorst, handig, want die hoeven dan niet meer in de file te staan”.

Afschrijving

Voor het realiseren van de kluswoningen schrijft de gemeente een groot deel van de boekwaarde van het voormalig asielzoekerscentrum af, ter waarde van € 5,4 miljoen. Daarnaast is de gemeente bezig met een inhaalslag voor het onderhoud van gemeentelijk vastgoed op de Binckhorst. Voor de komende vijf jaar is hiervoor een bedrag van 9,2 miljoen euro beschikbaar. Het gaat om panden aan bijvoorbeeld de Orionstraat, de Komeetweg en de Pegasusstraat. In eerste instantie was de bedoeling om een heel nieuw ontwerp te maken van de Binckhorst met een groot park, nieuwe kantoren en nieuwe woningen, maar door de economische crisis is dat plan gesneuveld.