Sietse Fritsma, PVV-fractievoorzitter in de Haagse raad, stapt per 1 januari uit de raad. Hij wil zich vanaf dat moment volledig richten op zijn werk als woordvoerder Immigratie en Asiel in de Tweede Kamer. Donderdag 16 december is daarmee zijn laatste raadsvergadering.

Fritsma is daarmee de vierde PVV’er die volledig kiest voor het werk in de Tweede Kamer. Na Geert Wilders, Willie Dille en Karen Gerbrands staakt hij zijn dubbelfunctie bij de Haagse raad. De enige die het werk voor de twee volksvertegenwoordigingen nog wel blijft combineren is Richard de Mos.

Paul ter Linden, de eerstvolgende kandidaat op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen, komt de fractie versterken. Hij zal op 20 januari aantreden, tijdens de eerste raadsvergadering van 2011. Machiel de Graaf, nu de tweede man in de Haagse PVV-raadsfractie, stelt zich kandidaat voor het fractievoorzitterschap. Hij verving Fritsma al als die verhinderd was. Dat gebeurde nogal eens en dat riep bij andere fracties in de raad vragen op over het functioneren van Fritsma.

In een persbericht laat Fritsma weten dat hij met veel plezier de start van de PVV in de Haagse raad heeft begeleid. Die kwam na de gemeenteraadsverliezingen van afgelopen maart met acht mensen in de Haagse raad. Daarmee werd het de tweede partij in de Hofstad. De 38-jarige geboren Fries zei bij de verkiezingsuitslag dat hij ‘de gevestigde orde in Den Haag helemaal gek zou maken’. Hij kreeg echter veel kritiek van collega’s, omdat hij zich in de stad te weinig liet zien.

De PVV viel als tweede partij vrijwel meteen buiten de coalitieonderhandelingen. PVV –onderhandelaar Fritsma pleitte voor een hoofddoekjesverbod voor medewerkers van gemeentelijke instellingen en door de gemeente gesubsidieerde instellingen. Volgens toenmalig informateur Boele Staal ontnam de PVV zichzelf met die opstelling de mogelijkheid tot vorming van een college waar zij aan deelneemt.