Machiel de Graaf is de lijsttrekker voor de Eerste Kamer namens de PVV. Hij gaat zijn functie combineren met het fractievoorzitterschap in de Haagse gemeenteraad. Collega-fractievoorzitters noemen hem een politiek talent, leergierig, maar ook iemand die nog niet alle politieke processen onder de knie heeft.

De Graaf is geboren in Scheveningen en bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 in de Haagse raad gekozen. Sinds januari is hij fractievoorzitter van de PVV na het vertrek van Sietse Fritsma uit de raad. Deze week werd bekend dat hij lijsttrekker is voor de PVV in de Eerste Kamer.

“Dat lijkt mij moeilijk te combineren. Natuurlijk zitten in de Eerste Kamer meer mensen die ook een andere baan hebben, maar dat zijn over het algemeen ervaren mensen. Je hebt verplichte vergaderingen, dan kun je niet bij de raad zijn. Dat kon Geert Wilders niet, Sietse Fritsma niet en Richard de Mos miste laatst een vergadering over ADO”, zegt Rachid Guernaoui, fractievoorzitter van D66 in de raad. Boudewijn Revis, zijn VVD-collega voorziet geen probleem. “Het is geen Kamerlidmaatschap. Aan de Eerste Kamer ben je minder tijd kwijt en je hebt minder stukken, maar het is zijn eigen afweging”. De Graaf denkt zelf ook dat het goed te combineren valt met een vergaderdag in de Eerste Kamer, een dag voorbereiding en zijn werk voor de raad. “Het zijn allebei parttime functies, dus ik voorzie geen problemen”.

Ingrid Gyömörei, SP-fractievoorzitter in de raad, vindt De Graaf een politiek talent. “Dat is geen geheim. Al kan hij nog veel leren over het handwerk. “Hoe agendeer je wat op welk moment. En de Eerste Kamer staat bol van processen en regeltjes. Ik vraag me af of je daar wel zo’n groen blaadje tegenaan moet gooien”. Guernaoui ziet het bij wetskennis en processen in de raad ook nog vaak fout gaan bij De Graaf. “Hij weet nog niet wanneer we interpellatie hebben en wanneer mondelinge vragen. Bovendien heeft hij nog weinig resultaten behaald  en staat zijn partij in moties meestal alleen”. De Graaf lacht: “We gaan daar juist creatief mee om. We zoeken de mazen op van de processen in de raad en dat getuigt wel van kennis, lijkt me”. Bovendien komen er op de lijst ook juristen en krijgen de aanstaande senatoren een opleiding voor ze beginnen.

Revis ziet daar juist verandering in komen. “Fritsma ging vaak met gestrekt been de discussie in. De Graaf zoekt meer samenwerking. Hij is een politicus en bereid mee te doen, hij staat ervoor open en is leergierig”. Guernaoui heeft daar een hard hoofd in: “Hij moet nog een hele stap maken. Ik heb hem dat het afgelopen jaar niet zien doen en in die tijd kun je echt wel zien of ze het in de smiezen hebben”. Gyömörei is optimistischer. “De Eerste Kamer is de plek van bespiegeling. Misschien komt er wel een heel verstandig mens uit”. “Ik ben misschien met mijn 41 jaar relatief jong, maar heb de afgelopen week al in debatten bewezen dat ik het best aankan, volgens mij”, aldus De Graaf.

Guernaoui vindt het slecht voor de PVV-stemmers dat een PVV’ er met verantwoordelijke rol in de raad kiest voor een bijbaan. “Misschien gaat hij voor het dubbele salaris?”, denkt hij hardop. De Graaf werpt dat verre van zich. “Je kunt er met een gezin van rondkomen. Het is wel bovenmodaal, maar voor beide functies krijg ik ongeveer €2000,- bruto, maar daar moet ik dan wel zelf mijn pensioen van regelen”. Gyömörei snapt wel dat voor een jonge partij de mensen niet voor het oprapen liggen. “De SP bestaat nu zo’n dertig jaar en zelfs voor ons is het telkens weer een hele klus de juiste mensen met klasse en kwaliteit te vinden”.