Het aantal straatroven in Den Haag is in de eerste twee maanden van dit jaar gestegen van 75 naar 128. In dezelfde periode zijn wel minder overvallen gepleegd: twintig tegen 32 vorig jaar januari en februari.

Volgens burgemeester Jozias van Aartsen duidt de daling in het aantal overvallen op succes van de Haagse aanpak met meer aandacht voor overvallen die in 2009 is ingezet door burgemeester, hoofdofficier Theo Hofstee en hoofdcommissaris Henk van Essen. Overigens bleef het aantal aangehouden verdachten van overvallen gelijk op veertien.

Uit ervaring blijkt volgens de politie een relatie tussen meer aandacht voor overvallen en de stijging van het aantal straatroven. De verdachten bij straatroven en overvallen komen uit dezelfde groep. Vaak zijn het jonge leden van criminele jeugdgroepen in de stad. De politie richt zich daarom dit jaar extra op de aanpak van deze groepen, individuele groepsleden en de gebieden waar zij actief zijn. De politie heeft het over ‘hot groups’, ‘hot shots’ en ‘hot spots’.

De politie heeft een lijst met 22 overvallers die mogelijk opnieuw zullen toeslaan. Deze groep wordt nauwlettend in de gaten gehouden en besproken in een speciaal overleg tussen Openbaar Ministerie, Reclassering Nederland en politie Haaglanden. Dit heeft in februari geleid tot de aanhouding van één van de 22 personen in verband met voorbereidingshandelingen voor een overval. Een andere persoon is begin maart aangehouden voor een drugsgerelateerd delict.

In totaal worden in de regio Haaglanden zo’n 400 jeugdige criminelen in de gaten gehouden en 250 jeugdige en volwassen veelplegers gericht benaderd. De politie heeft speciale interventieteams opgericht, die bestaan uit rechercheurs, wijkagenten en politiesurveillanten.

De burgemeester, politie en justitie beloven alles te doen om het aantal straatroven te verlagen en het aantal opgeloste zaken te vergroten. Al de komende tijd verwacht de politie nog een aantal verdachten van straatroven op te kunnen pakken. De PVV reageerde meteen ontzet op de cijfers en wil snel een debat met de burgemeester.