Het plan van wethouder Ingrid van Engelshoven (D66, Onderwijs en Dienstverlening) om wijkbibliotheken te sluiten en buurtfilialen te openen, kan rekenen op een meerderheid van de Haagse gemeenteraad. De PvdA die eerst nog kritisch was over het verlies van functies door het sluiten van zes wijkfilialen is positief, tot teleurstelling van de SP.

SP-raadslid Bart van Kent is tegen het sluiten van de wijkbibliotheken en vindt dat op andere zaken bezuinigd moet worden en niet op wat hij noemt de best bezochte culturele instellingen in de stad. Zijn verwachtingen over het alternatief van Van Engelshoven waren hoger gespannen, mede door de eis van de PvdA dat de ontmoetingsfunctie en de laagdrempeligheid van de bibliotheekfunctie behouden moest blijven. “De functie bijvoorbeeld in buurthuis de Mussen is beperkt ten opzichte van de huidige bibliotheek aan de Koningstraat. Een zaaltje achterin met beperkte openingstijden is toch anders”.

Blij

PvdA-raadslid Lobke Zandstra juist blij met het plan: “Dit is meer dan ik had gehoopt. We blijven het kritisch volgen, maar de functie van ontmoetingsplek blijft met de buurtbibliotheek behouden en als mensen er boeken kunnen lenen en naar binnen kunnen, blijft de drempel laag. Ik ben wel benieuwd wat er in de zomer gebeurt als de basisscholen dicht zijn, of dan de daar gevestigde buurtbibliotheek open is. Dat ga ik zeker nog vragen aan de wethouder”. De eigen partij van Van Engelshoven is ronduit tevreden over het plan voor de opvang van de bibliotheken met maatschappelijke partners.

Kritisch

De oppositiepartijen PVV en Haagse Stadspartij zijn kritisch en tegen de sluiting, maar de coalitie staat achter het plan. Van Engelshoven kan dus haar plan uitvoeren en € 2 miljoen bezuinigen door in 2013 zes wijkbibliotheken te sluiten en te vervangen door buurtbibliotheken. Deze week ligt het plan voor in de commissie en volgende week stemt de raad erover.