Met de steun van de meerderheid van de Haagse gemeenteraad voor het masterplan Erasmusveld-Leywegzone is de weg vrij voor de meest duurzame wijk van Nederland op Haags grondgebied. In het gebied blijven sportvelden en volkstuinen en er komt een hoge bio-klimaattoren.
Voor die toren moet wethouder Marnix Norder (PvdA, bouwen en wonen) nog wel op zoek naar een nieuwe locatie. Volgens het masterplan moest die op het terrein van volkstuinencomplex Nooitgedacht komen, maar de raad besliste met een motie van het CDA dat Norder op zoek moet naar een andere plek. Raadslid Wil Vonk betoogde dat de toren met een hoogte van 70 meter niet past binnen het groene gebied en beter wat dichter bij verstedelijkt gebied in de omgeving kan liggen.
De hele procedure tot goedkeuring van de plannen voor de omvorming van Erasmusveld-Leywegzone tot duurzaamste wijk van Nederland duurde twee jaar en stuitte op veel verzet. Vooral toen bleek dat er eerst een aanzienlijk deel van de volkstuinen mogelijk moest wijken. Een alternatief was dat een deel van de sportvelden moest wijken. Het gebied ligt aan in het stadsdeel Escamp, verdeeld over twee wijken: Den Haag Zuidwest en Wateringse Veld. Er komen woningen, kleinschalige bedrijvigheid en een ecologische zone. In totaal komen er 738 woningen op 14,5 hectare grond. De volkstuinders geven een beetje grond prijs in het gebied, want daarvoor is nog 11,6 hectare beschikbaar, in plaats van 17,2. Er blijven acht sportvelden over en die schikken ook iets in, want zij houden van de 9,7 hectare nog zeven over. In het gebied komt ook nog 5 hectare openbaar groen.
Uiteindelijk is nog niet iedereen tevreden. Zo zijn de volkstuinders van Johannapark naar eigen zeggen niet zijn betrokken bij de samenspraak. Veel raadsfracties vonden dat de samenspraak beter moest. De wethouder beaamde dat er dingen zijn misgegaan, maar had ook een weerwoord, omdat een deel van de ideeën van bewoners wel zijn overgenomen. Welke dat zijn en welke het niet hebben gehaald met bijbehorende argumenten heeft hij met het raadsvoorstel en het masterplan naar de raad gestuurd. “Samenspraak is iets wat we aan het leren zijn. Sommige burgers denken wel dat zij door samenspraak net zo verantwoordelijk zijn voor de plannen als de gemeente, maar dat is niet het geval”. Norder wil nog wel met bewonersorganisaties overleggen hoe dat in de toekomst beter kan.