Het schip Hr. Ms. Mercuur blijft op Scheveningen. Dat heeft wethouder Rabin Baldewsingh (Burgerschap, Deconcentratie, Leefbaarheid en Media) toegezegd aan de Haagse raad.

De wethouder wilde de Mercuur verplaatsen, omdat de zeezeilschool en de jachtclub meer ruimte willen in de tweede binnenhaven, waar het schip nu ligt. De VVD, gesteund door andere raadsfracties wil dat de Mercuur in de tweede binnenhaven blijft. Baldewsingh gaf aan dat het schip daarvoor eigenlijk te groot is. Hij beloofde wel open het gesprek in te gaan met de mensen achter de Mercuur over de mogelijkheden. Een deel van hen was in uniform naar de raad gekomen om vanaf de publieke tribune de vergadering bij te wonen.

De Mercuur ligt al vanaf 1993 in de Scheveningse haven. Zomaar een bejaarde mijnenveger is het echter niet. Het schip kent een rijke historie. In 1999 is het zelfs toegelaten tot de in de VS gevestigde ‘Historic Naval Ships Association’, een vereniging die bijvoorbeeld ook de befaamde HMS Belfast in Londen tot haar leden mag rekenen. De van origine Amerikaanse oceaanmijnenveger uit 1954 is in 1972 omgebouwd tot torpedowerkschip en maakte deel uit van de Nederlandse marinevloot tot 1987. Het is nu de enig overgebleven Marshall Plan oceaanmijnenveger van de Amerikaanse marine in Nederland.