Een Haagse vrouw die onlangs uit de Verenigde Staten is teruggekeerd, is besmet met het Mexicaanse griepvirus. Zij is daarmee het eerste bevestigde geval met deze ziekte in Den Haag.

Uit privacy-overwegingen wordt er niet meer informatie verstrekt over de patiënt. Haar directe familieleden hebben preventief Tamiflu gekregen en de passagiers die met haar in het vliegtuig zaten, zouden zijn opgespoord en onderzocht. Het is het eerste en enige bekende geval, volgens de woordvoerder van wethouder Bert van Alphen zijn er verder nog geen mogelijke verdachte gevallen bekend.

De gemeente Den Haag is goed voorbereid op een mogelijke uitbraak van het Mexicaanse griepvirus. Zo zijn er mondkapjes, handschoenen, schorten en bemonsteringspakketten beschikbaar voor de professionals. Zij hebben deze materialen nodig om te kunnen vaststellen of iemand de Mexicaanse griep heeft. Daarvoor wordt er materiaal uit de keel geschraapt dat onderzocht kan worden om de aanwezigheid van deze H1N1 griep-variant vast te stellen. Een andere naam voor het virus is Influenza A.

Griepremmer

Mochten er meer mensen ziek worden, dan is er voldoende griepremmer beschikbaar om hen te behandelen. Volgens antwoorden op vragen van de SP zijn er bij GGD Den Haag vijftig kuren beschikbaar voor eventuele patiënten. De woordvoerder van Van Alphen heeft van de directeur van de GGD gehoord dat er in ieder geval genoeg beschikbaar zijn. Als een kuur wordt gebruikt, vult het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deze meteen aan. In totaal zouden er bij het RIVM meer dan 4 miljoen virusremmers beschikbaar zijn. Het Rijk is namelijk verantwoordelijk voor de inkoop, financiering en verdeling van de entstoffen, de GGD’en voeren de vaccinatie uit.