Hagenaars die er vroeg bij willen zijn kunnen in de nacht van 2 op 3 maart 2010 vanaf 00.01 uur ‘NâchStemmûh’. Burgemeester Jozias van Aartsen, gemeentesecretaris Annet Bertram en griffier Marion Stein nemen de eerste stemmen in ontvangst.

Het NâchStemmûh is onderdeel van een gemeentelijke campagne om meer Hagenaars naar de stembus te krijgen tijdens de raadsverkiezingen van 3 maart 2010. Voorafgaand aan de opening van het nachtelijk stembureau in het Koorenhuis is op de Grote Markt de ‘VekiezingsNâch’ vol debat en vermaak. Volgens de gemeenteraad heeft Den Haag met het NâchStemmûh een Europese primeur.

De gemeenteraad startte de campagne voor een hogere opkomst en hoopt boven de 50% uit te komen met de opkomst. Vier jaar geleden kwam 47,7% van de Haagse stemgerechtigden naar de stembus. In 2002 was de opkomst 42,2 %.

Op de verkiezingsdag rijden een speciale historische stemtram en -bus door de gemeente waar kiesgerechtigde inwoners kunnen stemmen. Dat mag volgens de Kieswet overigens alleen als de voertuigen stilstaan. Dat doen ze een tot twee uur op acht locaties in de stad. De stemtuktuks brengen kiezers gratis naar het stembureau.