Sander Dekker (1975, Den Haag) is de beoogd staatssecretaris van Onderwijs in het tweede kabinet-Rutte. Hij zat van 2003 tot 2006 in de Haagse gemeenteraad, vanaf 2004 als fractievoorzitter en in 2006 en 2010 was hij lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen en goed voor resp. 10 en 7 zetels. Hij groeide op in Transvaal tot het gezin in de jaren tachtig verhuisde naar Zoetermeer.

Dekker studeerde bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden. Na zijn studietijd ging Dekker weer in Den Haag wonen. Toen was hij al ambitieus. Hij werkte als promotieonderzoeker en vervolgens als docent bestuurskunde aan de Universiteit Leiden (1991-2006). Dekker deed veel onderzoek op het terrein van politie en justitie. Hij werkte als onderzoeker in de staf van de Commissie Evaluatie Opsporingsmethoden (commissie-Kalsbeek) van de Tweede Kamer (1998-1999). Ook werkte hij voor het Crisis Onderzoekteam (COT) bij het opzetten en verzorgen van onderzoek, opleidingen en trainingen op het gebied van rampenbestrijding en crisismanagement (1997-1998).

Als wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport (2006-2010) was Dekker in 2009 lid van de commissie-Paas, die adviseerde om de zorg rond kinderen eenvoudiger te organiseren zodat kinderen sneller en effectiever kunnen worden geholpen. Deze maatregelen kunnen ook bijdragen aan het wegwerken van wachtlijsten in de jeugdzorg. Hij opende in Den Haag een Centrum voor Jeugd en gezin en benadrukte dat de instelling niet betuttelend moet zijn, maar een plek waar ouders terechtkunnen met vragen. Sander Dekker was als lid van de Council (2006-2009) nauw betrokken bij de totstandkoming van het Olympisch Plan 2028. In het regeerakkoord staat overigens dat het komend kabinet geen moeite meer gaat doen om de Olympische Spelen naar Nederland te halen.

Eind 2009 werd Dekker benoemd als lid van de verkiezingsprogrammacommissie van de VVD. Toenmalig partijvoorzitter Ivo Opstelten vroeg Dekker en 16 andere ervaren VVD-ers om mee te schrijven aan het verkiezingsprogramma. Hij zag hoe zijn eigen gemeenteraadsfractie de verkiezingen in maart 2010 afsloot met drie zetels minder en leidde de partij door pittige onderhandelingen, die goed uitpakten voor zijn partij, bijvoorbeeld op het punt van de ozb die niet verhoogd zou worden. Sander Dekker neemt nu afscheid als wethouder verantwoordelijk voor Financiën en Stadsbeheer en stadsdeelwethouder Segbroek. Hij was medeverantwoordelijk voor het anticiperen op de crisis met diverse maatregelen en heeft zo kunnen voorkomen dat de ozb omhoog ging.

Bij menig Nederlander werd Dekker pas bekend na zijn optreden in undercover boss waar hij een dag meeliep bij verschillende gemeentelijke diensten, bijvoorbeeld als toezichthouder in de Scheveningse haven, op de Haagse markt en bij de plantsoenendienst. Voor deze gelegenheid verborg hij zijn kenmerkende krullen onder om anoniem te blijven bij zijn medewerkers en verruilde hij zijn even kenmerkende trendy bril voor een saaier exemplaar.