Veel plannen zijn er al gepasseerd, maar nu gaat het er echt van komen: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort krijgt een opknapbeurt. Een beslissing over hoe het eruit komt te zien is nog niet genomen, maar een richting is er wel en die is deze week aan de leden gepresenteerd.

“De keuken blijft op dezelfde plaats, verplaatsing daarvan is te duur. De sociëteit zelf verhuist naar de Provinciezaal, zodat meer ruimte ontstaat voor extra zalen”, zegt Robbert Baruch, secretaris van de Bouwcommissie van Nieuwspoort. De Bouwcommissie heeft alle oude verbouwplannen op een stapel gelegd en gekeken wat de beste ideeën hieruit zijn en wat haalbaar is. Het uitgangspunt is dat de indeling een stuk ruimer en logischer wordt. In Nieuwspoort zijn namelijk veel functies verenigd, zoals de sociëteit, een restaurant, bijbehorende keuken, vergaderzalen, werkplekken voor journalisten.

De hal, die loopt van de ingang aan de Lange Poten tot de binnendeur naar de Tweede Kamer, wordt een soort passage. “Hoe dat er precies uit komt te zien, kan ik nog niet zeggen. Daarvoor moeten we eerst kijken naar het programma van eisen, bijvoorbeeld naar hoeveel wc’s we nodig hebben, hoeveel zalen we willen en er moet een kleedruimte komen voor het personeel”. De ideeën zijn volgens Baruch nog te pril om een duidelijk beeld te schetsen van Nieuwspoort na de verbouwing.

“Duidelijk is wel dat de functie overeind blijft als Nieuwspoort van de hoeder van het vrije woord en ontmoetingsplaats voor politici, journalisten en vertegenwoordigers van bedrijven en maatschappelijke organisaties. We willen met deze verbouwing de zakelijke omgeving verbeteren. Toen Nieuwspoort is opgericht, was er maar één café op het plein. Nu hebben de mensen daar veel meer gelegenheden om elkaar te ontmoeten. Dus Nieuwspoort moet weer aantrekkelijker worden. Dat doet overigens niets af dat het een sociëteit is en blijft, alleen toegankelijk voor leden. Met uitzondering van de vergaderzalen”.

Leden van Nieuwspoort zijn de Poorters. Nieuwspoort bestaat dit jaar vijftig jaar en telt inmiddels bijna 2200 Poorters: Nederlandse en buitenlandse journalisten, politici, voorlichters, persattachés en PR-functionarissen. Zij kregen woensdag een idee van een toekomstige plattegrond gepresenteerd en mogen hun mening daarover geven en meedenken over ingrediënten voor het uiteindelijke ontwerp.