PvdA-wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) heeft zich in een slooppand in Transvaal kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van zijn partij. Hij gaat de strijd aan met zijn collega Henk Kool.

Kool stelde zich eerder al kandidaat en heeft zijn opponent al succes gewenst. Andere kandidaten voor het PvdA-lijsttrekkerschap voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 kunnen zich nog melden tot begin oktober.

Norder wilde de bekendmaking van zijn kandidaatstelling graag in een slooppand doen. “Ik heb toen ik wethouder werd een rondje gemaakt langs bewonersorganisaties en leefbaarheid staat op één van de lijst problemen. We gaan de hele stad door en rollen alles op. We tonen daadkracht. Het zegt iets over wie ik ben”, aldus Norder. In het bewuste pand woonde een moeder met kinderen op de bovenverdieping en andere mensen beneden. Een wijnglas op de schouw herinnert aan de bewoners. Verder is het vooral troep en vochtvlekken. “De situatie was brandgevaarlijk en onveilig”, aldus Norder.

Hij heeft de ambitie dat de PvdA weer de grootste wordt en is ervan overtuigd dat hij dat kan halen. “Ik praat veel met mensen en hoor drie problemen terugkomen. Onzekerheid over de toekomst, irritatie over de invloed op de leefomgeving, bijvoorbeeld het ophalen van vuilnis, en boosheid. Die boosheid komt niet uit racistische motieven, maar omdat normen met voeten worden getreden en de mensen daar geen invloed op hebben”. Norder wil dat de gemeenteraad invloed krijgt over de inzet van politie, snelrecht, invloed van inwoners op het beleid in hun stadsdeel, bijvoorbeeld over veiligheid van bushaltes en het ophalen van vuilnis.

De wethouder denkt niet dat de weerstand tegen zijn bouwbeleid van de afgelopen jaren hem of de partij gaat opbreken. “De grote plannen zijn klaar en het gaat om de partij en de oplossingen die we te bieden hebben”. Over specifieke punten, zoals het standpunt over de cruiseterminal, kan hij nog niets zeggen. “Het zijn de leden van de partij die het programma vaststellen, al kan ik wel een beetje de koers aangeven. Maar hier gaan toch echt de leden over”.

Norder ziet uit naar de strijd met de PVV van Wilders. “Als je zijn verhaal goed analyseert is het slecht en waterdun. Hij appelleert aan boosheid en irritatie en komt doorlopend met antwoorden van haat. De oplossingen die ik ken zijn ridicuul, zoals het door de knie schieten van hooligans en het leger afsturen op rotjochies”. De PvdA’er vindt het ook slecht hoe Wilders het geloof aanhaalt als oorzaak van de problemen. “Geloof is een totale privézaak. Vanuit het openbaar bestuur is het dan ook volstrekt oninteressant”. Hij is dan ook stellig over een eventuele coalitie na de verkiezingen. “Voor zover ik de inhoud van de partij nu ken sluit ik samenwerking uit. Geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt”, aldus de kandidaat-lijsttrekker.