De Nota Strand 2008 is met een aantal wijzigingen door de raad en daarna aangenomen. Twee heikele punten: het surfverbod op het Zuiderstrand en het probleem van een strandtent op twee kavels waren net voor de raadsvergadering al opgelost.

Een van de insprekers was een houder van een strandtent op twee kavels. Hij zat met het probleem dat hij tussen de kavels niet de verplichte vijf meter afstand kon houden, omdat zijn tent over twee plekken loopt. Vlak voor de vergadering kreeg hij een brief van de gemeente, waarin stond dat hij niet aan de eis hoefde te voldoen, mits er tien meter tussen hem en de buurman zat. Hij gebruikte zijn inspreektijd daarom voor een dankzegging. De ruimte tussen de kavels is bedoeld om vanaf de boulevard zicht te houden op het strand.

Eerder die week trok wethouder Rabin Baldewsingh (Burgerschap, Deconcentratie, Leefbaarheid en Media) het surfverbod voor het Zuiderstrand in. De raad had hier wel wat vragen over, omdat het eerst te gevaarlijk zou zijn om daar te surfen. Dat bleek uit onderzoek van TNO, maar op verzoek van belangengroepen en met steun van de hulpdiensten heeft hij zijn besluit teruggedraaid, al blijft surfen voor het Zuiderstrand op eigen risico.

Een deel van de raad had over het surfverbod en de strandtent op twee kavels al ongenoegen laten blijken. Andere wijzigingen die de raad wilde, waren dat er na 19.00 uur op het strand mag worden gefietst, dat er meer strandrolstoelen komen en dat bij een overname van een strandtent niet eerst de volledige plannen moeten worden voorgelegd aan de gemeente. Ook krijgen de strandtenthouders een uur extra om hun vuil te verzamelen, namelijk van 7 tot 10 uur, hoewel de wethouder liever had gezien dat voor de vroege strandbezoekers het vuil dan al weg was.

Baldewsingh paste zijn Nota Strand de afgelopen weken diverse keren aan onder druk van de raad. De Haagse Stadspartij gaf aan dat het zo niet hoort en dit niet nog eens te willen meemaken. De wethouder vond het juist goed dat zijn nota is ‘vervolmaakt’ naar aanleiding van geluiden van belanghebbenden en de raad.