Defensie moet het onderhoud van het schip van prinses Beatrix goedkoper doen. In plaats van de gereserveerde €95.000,- per jaar, heeft het kabinet nog maar €87.000,- per jaar over voor het onderhoud van de Groene Draeck. Dat komt door een onderzoek van de firma Blom Lemsteraken naar de kosten van het onderhoud.

De onderzoekers adviseren het kabinet om het onderhoud aan experts te gunnen, omdat Defensie al lang niet meer gespecialiseerd is in dit type onderhoud. De kwaliteit van het werk kan daarom beter via een andere partij, maar volgens een brief van premier Mark Rutte aan de Tweede Kamer die om het onderzoek had gevraagd, wegen de kosten van een Europese aanbesteding niet op tegen het verschil in kosten van ongeveer € 8.000,- per jaar. Daarom laat hij het onderhoud bij Defensie zolang prinses Beatrix gebruik maakt van het schip. Daarna vervalt de onderhoudsverplichting van het Rijk.

Geschiedenis

De Groene Draeck is in 1957 door de Nederlandse bevolking aan toenmalig kroonprinses Beatrix geschonken voor haar achttiende verjaardag. De Staat heeft daarbij toegezegd het onderhoud van de GroeneDraeck voor haar rekening te nemen. Dit wordt al circa zestig jaar uitgevoerd door de onderhoudsorganisatie van het ministerie van Defensie. In de begroting van Defensie 2016 is het jaarlijkse onderhoudsbudget voor de Groene Draeck verhoogd naar € 95.000,-. Dit bedrag is gebaseerd op het rapport van extern bureau Kersten Experts en de ervaringen van Defensie voor aanvullend standaard onderhoud. Hierover ontstond commotie in de Tweede Kamer en een meerderheid eiste een nieuw onderzoek. Dat leidt nu tot vermindering van het budget. Dat is overigens nog altijd hoger dan de € 50.000,- per jaar die aanvankelijk waren uitgetrokken voor het onderhoud van de Groene Draeck.