Wie via Google Earth naar de Haagse Stationsweg kijkt, ziet een groot wit oog terugkijken. Het is het werk van kunstenares Kim Bosch (36) als klein protest tegen Big Brother.
Zij maakte het werk ‘Earth to google, position 52°04’19,52″N, 4°15’15,00″E’ in augustus 2007, maar het is onlangs zichtbaar geworden, omdat Google Earth de beelden van Den Haag heeft vernieuwd. “Iedereen kan overal kijken, je hebt bijna geen privacy meer. Ik zou eigenlijk een spiegel willen plaatsen, maar dat werkt niet, want je kijkt niet live”. Het protest tegen de privacy is voor een deel dubbelzinnig.
Met het kunstwerk is nu het huis van de kunstenares en van de dertig studenten die boven haar een studio huren,herkenbaar. “Ja, het is een beetje sarcastisch, want ik geef ook een beetje privacy op”. Bosch kwam op het werk door Google Earth. “Je kunt overal in de tuin kijken en ik vond het leuk om iets te tekenen van ‘hier woon ik’. Het viel me op dat de strepen op de wegen goed te zien zijn, dus die breedte heb ik aangehouden voor mijn geabstraheerde oog”.
De eerste uitvoering van het oog was in acrylverf, ook omdat Bosch niet wist of de woningbouwvereniging van wie zij haar woning met gedeelde tuin huurt de actie goedkeurde. Toen zij geen negatieve reactie kreeg en de acrylverf vervaagde, besloot ze het werk over te schilderen met betonverf.
Het maken van kunstwerken die zichtbaar zijn vanuit de lucht, bestaat al eeuwen. De lijntekening op de Pampa de Nazca in Peru is gemaakt tussen 250 en 650 na Christus. Donkere stenen zijn weggekrast, waardoor de lichtere aarde zichtbaar wordt. “Die kende ik wel, maar pas nadat ik dit werk maakte, kwam ik erachter dat in Engeland ook voorbeelden te vinden zijn”.
Bosch houdt wel van definitieve werken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een ingezaaid graanveld voor tijdelijke kunstwerken. “Misschien is het ook wel een basisbehoefte van mensen om iets achter te laten. Ik wilde een kunstwerk aan de woning toevoegen. Daarvoor was de tuin een kale vlakte”.
Bosch heeft bij de gemeente een voorstel ingediend voor de prijsvraag voor het vergroten van de stadstrots. “Ik wil met witte bakstenen of lichte tegels een vorm leggen op het Malieveld, op het Zuiderpark, of op het Spuiplein. Bosch denkt bijvoorbeeld aan een kroon voor de hofstad, of een ADO-supporter, zolang het maar een positief beeld van de stad is. “Maar het kan ook in de vorm van meerdere kleinere tekeningen verspreid over de stad als deel van een groter geheel”. Begin september moet blijken of zij de prijsvraag wint en haar idee mag uitvoeren.