Een 89-jarige bewoonster van de Copernicuslaan heeft afgelopen zondagochtend net na middernacht een inbreker op heterdaad betrapt. Het is de beginzin van een recent politiebericht.  Deze keer liep het goed af, maar veel inbrekers zijn deze weken weer op pad. De politie probeert hun slagingskansen te verminderen.

Het politiebericht gaat verder: “De man vluchtte op de fiets. Meerdere buurtbewoners hielpen de politie bij de zoektocht naar de verdachte. Uiteindelijk bleek dat de man zich ergens verstopte in de Govert Bidloostraat. Na een zoektocht bij meerdere woningen in die straat, werd de verdachte op het dak aangetroffen waar hij zich probeerde te verstoppen achter een paar schoorstenen”. Volgens een woordvoerder van de politie vluchtte de man een portiek in. “Het volgende moment zagen ze een paar benen op het dak. Er staat niet bij hoe hij daar is gekomen. De man woonde in ieder geval niet op dat adres”, aldus de zegsvrouw.

Hoe de man het dak op kwam is onbekend, de politie waarschuwt wel voor klimpartijen in de folder Tips voor een onbezorgde vakantie: ‘Berg opklimmateriaal zoals ladder, tuinmeubilair, altijd op of leg deze deugdelijk vast’. Andere tips zijn het goed op slot doen van de deuren, sluit alle namen, doe geen labels aan reservesleutel, leg geen sleutel onder een bloempot, sluit alle ramen, ook het kleine toiletraam en bijvoorbeeld laat de brievenbus legen.

Witte voetjes

De politie Haaglanden gaat ook deuren langs voor de ‘witte voetjes’-actie. Als zij een open raam of deur tegenkomen, plaatsen zij een kaartje in de vorm van een voetstap met de tekst ‘deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn’. “Dit zijn meestal gerichte acties en elk bureau beslist zelf wanneer ze op pad gaan. Dat kan op verschillende tijdstippen zijn. Als zij een open raam of deur zien, laten ze de schoenafdruk achter als waarschuwing. Natuurlijk doen ze dat niet zichtbaar, want we willen inbrekers niet attenderen op de gelegenheid. We willen juist mensen alert maken dat een inbraak zo is gepleegd. Dus laat ook niet je deur open als je boven de was doet, bijvoorbeeld. Het gaat ons om de bewustwording”, licht woordvoerder Chantal Margés toe. In de zomer zijn mensen eerder geneigd om ramen en deuren open te laten dan in de winter. Toch zijn er in de zomer juist minder inbraken dan in de winter, als het langer donker is.