Het Prinsenhof, de vierkante toren van 25 verdiepingen in het Beatrixkwartier kampt nog steeds met problemen. De draaideuren van het immense gebouw, dat er pas enkele jaren staat, zijn onlangs aangepast om weer aan te sluiten bij de stoep en deze week viel een baksteen uit de gevel.

Het nieuwbouwproject kampt al vanaf het begin met problemen. Zo was er een brandje, daags voor de oplevering. Toen was er de fluittoon, bijna kenmerkend voor nieuwe hoogbouw in Den Haag. De bouwwerkzaamheden voor het rechttrekken van een hoogteverschil tussen de nieuwe boulevard onder de netkous van de Randstadrail in de Prinses Beatrixlaan en de toren zijn onlangs afgelopen. Direct dient zich echter alweer het volgende incident aan met de gevallen steen. De aannemer vermoedt dat de glazenwasser hard tegen de gevel is aangestoten, waardoor de steen loskwam. De gevel wordt op deze plaats nog onderzocht. Een getuige zei dat het leek alsof er een bloempotje was gevallen. De plek was afgezet met een klein lintje, precies onder de gevallen steen.

Het hoogteverschil tussen de lange kant van het gebouw en de nieuw aangelegde boulevard was ongeveer drie centimeter. Geruchten over verzakking deden in het gebouw, waar onder meer het ministerie van Financiën tijdelijk is gehuisvest, deden de ronde. Geen sprake van, verzekerden de gemeente en de verantwoordelijk aannemer BPF Bouwinvest.

De gemeente spreekt van een mogelijke rekenfout, de aannemer heeft het over miscommunicatie. “De stoep kon niet lager, vanwege de leidingen en buizen. In het begin hebben we allebei gemeten en later bleek dat er toch een verschil was van ongeveer drie centimeter”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Woordvoerder Ines van Steenbergen van aannemer BPF Bouwinvest houdt het op miscommunicatie tussen gemeente en bouwende partij. “Dit hoogteverschil is in goed overleg opgelost door een geringe verhoging van de aanwezige tourniquets en plaatsing van roosterwerk, aansluitend aan de gevel”, aldus Van Steenbergen.

De kosten van de aanpassing van draaideuren en de diagonale roosters van gevel tot de hoger gelegen stoep, wil zij niet zeggen. Wel dat de bouwkosten onder de garantie van de aannemer vallen. Het hoogteverschil heeft volgens de woordvoerder niet geleid tot gevaarlijke situaties, omdat tussentijds al maatregelen waren genomen om de afstand veilig te overbruggen.