Wethouder Bert van Alphen (GroenLinks, Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie) gaat de komende jaren de bedrijfsvoering van thuiszorgorganisaties goed volgen. Dat zei hij bij de presentatie van de aanbestedingsresultaten van de huishoudelijke zorg. Veertien bedrijven gaan die verzorgen, daaronder ook de Thuiszorg Service Nederland (TSN) die delen van MeaVita heeft overgenomen. De klanten mogen zelf kiezen waar zij de zorg vandaan halen.

De financiële problemen bij MeaVita zijn volgens Van Alphen vooral ontstaan door een slechte bedrijfsvoering. Hij heeft de instelling daarvoor gewaarschuwd en voerde naar eigen zeggen de afgelopen twee jaar al gesprekken hierover. Nu het noodlijdende MeaVita is overgenomen door TSN voldoet de organisatie weer aan de eisen en is de continuïteit van de zorg volgens de wethouder gegarandeerd. Hij heeft van de affaire geleerd dat hij goed gaat volgen hoe de bedrijfsvoering is geregeld. Jaarverslagen en accountantsrapporten en accountantsverslagen zijn daarbij belangrijk. Verder krijgt de gemeente maandelijks van elke instelling al een overzicht met de stand van zaken.

De huishoudelijke zorg valt sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2007 onder verantwoordelijkheid van gemeenten. Zij zijn verplicht die Europees aan te besteden. Twee jaar geleden is met elf aanbieders een contract aangegaan voor twee jaar. In Den Haag zijn 13000 mensen die recht hebben op huishoudelijke zorg. Daarin zijn twee categorieën: HV1 voor de simpele schoonmaakklussen als stofzuigen en ramen lappen en HV2 voor mensen die de regie over hun huishouden kwijt zijn. Zij krijgen bijvoorbeeld hulp bij de administratie en het maken van boodschappenlijstjes. Deze hulp is nu aanbesteed aan veertien instellingen die de komende twee jaar de zorg gaan verlenen met een optie op nog twee jaar. “Als we tevreden zijn, gaan we over twee jaar met deze bedrijven door”, lichtte Van Alphen toe.

In totaal waren er zeventien bedrijven die zich hadden ingeschreven. Eentje daarvan was Axxicon, die met MeaVita had ingetekend. Die is buiten de boot gevallen, omdat die volgens de wethouder niet meer aan de eisen voldeed. “Onze eisen waren dat ze moesten voldoen aan de Europese aanbestedingsregels en dat de instellingen continuïteit van de zorg, kwaliteit en keuzevrijheid van de klant moesten garanderen. Ook moeten ze over een goede klachtenregeling beschikken en gediplomeerde krachten in dienst hebben.” De prijs lag ook al vast: voor HV1 is de prijs van €13,75 naar €20 euro per uur gegaan en voor HV2 van €20,40 naar €21,55. MeaVita verklaarde eerder dat de prijzen te laag waren, maar volgens Van Alphen klopt dat niet omdat de andere bedrijven wel uitkwamen met deze prijzen.

TSN stond al op het lijstje van zorgaanbieders en is een van de veertien gegunde bedrijven voor de overname van MeaVita. Volgens Van Alphen voldoet het bedrijf aan alle gestelde eisen. Alle 6500 klanten van MeaVita zijn nu overgenomen en ook het personeel. De instelling garandeert in ieder geval de werkgelegenheid tot 8 april. Dan gaat de nieuwe situatie in met de veertien aanbieders. Of alle klanten bij TSN blijven, is nog niet duidelijk. Volgens Van Alphen mogen de afnemers op elk gewenst moment van aanbieder wisselen.