De bewoners van de wijken Scheveningen en Kijkduin hebben twee weken geleden bij de Europese verkiezingen op grote schaal op PVV van Geert Wilders gestemd. In deze wijken, waarvoor grootste bouwplannen bestaan, scoorde de PVV aanzienlijk hoger dan elders in Den Haag. De grote verliezer hiervan is de PvdA, die in die wijken meer dan gehalveerd werd.

Dit blijkt uit een nadere analyse van het stembedrag per stembureau. De gegevens voor het stemgedrag per stembureau waren niet eerder beschikbaar.

De PvdA in Den Haag werd tijdens de Europese verkiezingen van donderdag 4 juni gehalveerd (12,4 procent van de stemmen tegen 24,9 procent in 2004). Deze neergang kwam overeen met het landelijk beeld van de PvdA, al was de trend dat meer aan andere partijen werd verloren dan aan de Partij voor de Vrijheid.

Forser verlies

In sommige delen van met name Scheveningen is echter sprake van een veel forser verlies voor de socialisten. Zo behaalde de PVV in het stembureau Muzee Scheveningen 153 stemmen tegen 38 voor de PvdA. In het stembureau Respect Zorggroep Scheveningen kruisten 141 bezoekers het hokje van de PVV aan, tegen 36 voor de PvdA. Ook in Kijkduin blijkt de opmars van de PVV steviger dan het gemiddelde beeld voor Den Haag.

In Den Haag Zuidwest, een van de krachtwijken van Den Haag, is eveneens veel op de PVV gestemd. In de meeste stembureaus werd de PVV er de grootste. Hetzelfde geldt voor de wijken Loosduinen, Rustenburg-Oostbroek, Moerwijk, Wateringse Veld, Ypenburg en Mariahoeve. De PVV werd niet het grootste in onder meer de wijken Valkenbos, Regentes, de Bomen- en Bloemenbuurt, de Vogelwijk en het Statenkwartier en Benoordenhout. In deze wijken won met name D66. De PvdA houdt een meerderheid in de wijken Transvaal en Schilderswijk, de delen van Den Haag  waar veel allochtonen wonen.

Norder

Op de website van de PvdA wijt PvdA-voorman Marnix Norder het verlies van zijn partij vooral aan landelijke elementen, zoals ontbreken van stuurmanskunst door premier Jan Peter Balkenende zodat de koers van het kabinet als geheel niet duidelijk is geworden. “Wij krijgen daarvan helaas de rekening gepresenteerd”, schrijft Norder, die kandidaat-lijsttrekker is voor de PvdA.

Deze verklaring van Norder voor de halvering van de PvdA in Den Haag is slecht gevallen bij voormalig PvdA-wethouder Gerard van Otterloo. Die schrijft als reactie op de site van de PvdA dat Norder wat hem betreft gezakt is voor het examen voor het lijsttrekkerschap “Marnix Norder, gevangen in zijn rol om Bos en de partijleiding naar de mond te praten, komt niet verder in de huidige situatie dan ‘er is niets aan de hand, tandje erbij en dan komt het goed’ ”, aldus Van Otterloo.

Hij vervolgt:  “Een goed leider weet wat de problemen zijn van de mensen waarvoor wij staan, mensen die rekenen op steun en bescherming van de overheid. Een goed leider biedt hoop en schept verwachtingen en klaagt er nooit over dat zijn verhaal niet begrepen wordt. Voor mij is Marnix Norder gezakt voor die test. Gaan we door met meer van hetzelfde dan komen we bij de volgende verkiezingen op een halvering van het aantal kiezers uit. Dan komen we in Den Haag op zeven zetels of minder”.