De PvdA-top van de afdeling Den Haag wil snel een einde aan het gedoe binnen de partij. Onderlinge irritaties liepen de laatste tijd flink op, maar daar moet het liefst nog deze week een eind aan komen.

Dat zeggen wethouder Marnix Norder (PvdA, bouwen en wonen en eerste locoburgemeester) en fractievoorzitter Bas Sepers. Afgelopen vrijdag wijdde Norder een artikel op de website van de afdeling aan het gekrakeel. “In de krant lees ik vandaag dat er heibel is in de top van de PvdA in Den Haag. Daar wil ik het over hebben”, begint hij. Hij wijst op de idealen van de partij en de naderende verkiezingen van maart 2010. “Het afdelingsbestuur staat voor de zware taak om de opmaat naar de verkiezingen goed te faciliteren. Het zou goed zijn wanneer ze zich hierop concentreren”. Een harde uitspraak in de richting van het bestuur, beaamt fractievoorzitter Sepers.

Kwaad bloed

Een deel van het probleem komt daarvandaan. Voorzitter Constant Martini heeft de raadsleden verweten dat ze te weinig zichtbaar zijn en dat zette kwaad bloed. Toen wilde partijgenoot en wethouder Henk Kool Martini de toekomst van gesubsidieerde arbeid laten onderzoeken. Sepers heeft de kwestie buiten Martini om aan de kaak gesteld bij enkele wethouders en de opdracht ging niet door, dit weer tot woede van de afdelingsvoorzitter. Norder wil nu zo snel mogelijk terug naar de inhoud, de sociaaldemocratische idealen.

Norder, Sepers en Martini hebben de avond voor de fractievergadering over de situatie gepraat. In de fractievergadering volgde volgens Sepers een ‘openhartig en uitvoerig’ gesprek. “De fractie is niet blij met de uitspraken van Martini, dat mag duidelijk zijn”, zei Sepers. Hij brengt de conclusie van de fractie in bij de vergadering het Haagse afdelingsbestuur. Bij het ter perse gaan van deze krant moet dat overleg nog beginnen.

Sepers waagt zich niet aan een voorspelling, maar verwacht wel dat er iets uit de bestuursvergadering komt. Het zou kunnen dat Martini door het stof gaat, of dat hij het veld moet ruimen na de kritiek aan zijn adres. “Of er koppen gaan rollen? Ik begrijp dat je daarin bent geïnteresseerd, maar we gaan eerst vergaderen”, besluit Sepers.