De PvdA-wethouders hadden wat beter moeten opletten toen sportwethouder Sander Dekker (VVD) kwam met het besluit tegen gescheiden zwemmen. Dat zegt PvdA-raadslid Koen Baart. Hij probeerde tevergeefs met een motie het besluit terug te draaien. Nu stopt het gescheiden zwemmen per 1 januari 2010.
De afwezigheid van CDA-raadslid Michel Santbergen leidde voor de tweede raadsvergadering op rij tot een staking van de stemmen. Eerder was de afwezigheid van D66-raadslid Rachid Guernaoui de oorzaak. De regel is dan dat de motie wordt verworpen. Baart kwam met de motie om, tegen beter weten in, een besluit van het college te niet te doen. “Het is toch vreemd dat vijf wethouders van GroenLinks en PvdA achter het besluit stonden, terwijl de fracties tegen zijn. Misschien hebben ze niet goed opgelet, of gedacht dat ze zich niet met elkaars portefeuille gingen bemoeien. Als ze nou even bij de fractie te rade waren gegaan, hadden ze beter geweten”, zegt Baart.
Het collegebesluit was volgens hem onnodig, want VVD-raadslid Else van Dijk-Staats had eerder al een motie ingediend voor het stoppen van gescheiden zwemmen. Die motie is aangehouden en dus nooit in stemming geweest. “De steun was precies van de 23 raadsleden die nu tegen mijn motie hebben gestemd, dus de uitslag was hetzelfde geweest”.
De uitslag was dus ook niet anders geweest als Santbergen wel bij de vergadering was geweest en de motie was verworpen met 23 stemmen tegen 22. Die uitslag had tot minder verwarring in het publiek geleid. De massaal toegestroomde voorstanders van gescheiden zwemmen, allemaal dames, zaten met badmutsen op de publieke tribune. Zij hadden 3000 handtekeningen verzameld voor behoud van gescheiden zwemmen. Zij hadden moeite met de vertaling van de uitslag, maar toen het duidelijk was dropen zij af.
Baart heeft de wethouders van zijn partij nu via de motie aangesproken. “Ik heb dat niet persoonlijk gedaan en ze zijn ook niet naar mij gekomen. Ze houden zich stil. Ze mogen in het vervolg wel een klein beetje beter opletten”.